An Application of an entropy approach to the Turkish manufacturing industry
Bir entropi yaklaşımının Türk imalat sanayi için bir uygulaması
  1. Tez No: 26852
  2. Yazar: ŞULE ALTABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÜVENEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğunlaşma, bilgi teorisi, entropi, gruplar arası varyasyon, grupiçi varyasyon, sektörler arası farklılaşma, firmalar arası farklılaşma, göreli entropi. iv, Concentration, information theory, entropy, between-group variation, within-group variation, intersectoral differentiation, inter-firm differention, relative entropy. m
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET BİR ENTROPİ YAKLAŞIMININ TÜRK İMALAT SANAYİİ İÇİN BİR UYGULAMASI Şule ALTABAN Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan GÜVENEN Kasım 1993, 70 sayfa Bu çalışmada, bilgi teorisi kullanılarak Türk İmalat Sanayiinin yoğunlaşma ölçümünün bir uygulaması yapılmıştır. Theil'in (1971) entropi ayrıştırması, rekabetçi ve tekelci eğilimleri görmek üzere, bütün imalat sanayiini kapsayacak şekilde uyarlanmıştır. 1989 ve 1991 yıllarını kapsayan üç yıllık dönem için, satış rakamları kullanılarak gruplar arası varyasyon ve grup içi varyasyon değerleri hesaplanmıştır. Bu değerler imalat sanayii için sektörler arası ve firmalar arası farklılaşmayı vermektedir. Çalışmamızda, göreli entropi değerlerinin Türk İmalat Sanayii için yalnızca eşit genel paylar yönünde bir eğilim göstermesine karşın, sektör içi satış rakamları dağılımının sektörler arası analize göre daha eşitsiz(bir model gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPLICATION OF AN ENTROPY APPROACH TO THE TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Şule ALTABAN MA in Economics Supervisor: Prof.Dr. Orhan GÜVENEN November 1993, 70 pages This study concerns an application of concentration measurement for the Turkish Manufacturing Industry using information theory. Theil's (1971) disaggregation of entropy is converted to handle the whole manufacturing industry in order to see the competitive and monopolistic trends. The between-group variation and within-group variation values are computed for three yearly period between 1989 and 1991 using sales figures. These values give the intersectoral and inter-firm differentiations for the manufacturing industry. The study concludes that the distribution for sales figures within the sector displays a less equal pattern than the intersectoral analysis, although the general relative entropy values shows only a tendency to equal shares for the Turkish Manufacturing Industry.