Alabalık yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerin ağır metal ve aflatoksin içeriğinin belirlenmesi
Determination of the heavy metal and aflatoxin content of the trout feeds used in trout aquaculture
  1. Tez No: 268603
  2. Yazar: KORCAN MERAKO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Ziraat, Fisheries Technology, Aquatic Products, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Balık yemi, aflatoksin, ağır metal, Fish feed, aflatoxin, heavy metal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, Trakya yöresinde faaliyet gösteren alabalık çiftliklerinde kullanılan üç ayrı ticari yemin aflatoksin ve ağır metal düzeylerinin saptanması bu düzeylerin yasal tolerans sınırlarını aşıp aşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında üç farklı ticari yemden üç farklı dönem için (Başlatma, Büyütme, Semirtme) toplam 27 yem örneği kullanılmıştır.Alabalık üretme çiftliklerinden toplanan 27 adet yem örneğinde aflatoksin analizleri yüksek basınçlı likit kromatografi (HPLC) ile yapılmıştır. Yem örneklerinin tamamında aflatoksin değerleri tespit edilebilir değerin altında olduğu bulunmuştur.Yem örneklerinde ağır metal analizleri indüktif kuplajli plazma-optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) cihazı ile yapılmıştır. Yem örneklerinin %11' inde Arsenik (As), %78'inde Kadmiyum (Cd), %22'sinde Kurşun (Pb), %100'ünde Bakır (Cu) ve Çinko (Zn) belirlenmiş olup, yem örneklerinin ikisinde Kurşun (Pb) içeriği yemlerde bulunması gereken limit değerlerinin üstünde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research it has been aimed to determine the aflatoxin and heavy metal levels of three different types of commercial feeds used in fish farms which have been located in Thrace region and to determine whether these levels have exceeded the legal limit of tolerance. In this study, in June, July and August, 27 feed samples from 3 different commercial feeds have been used for 3 different periods (starter, fingerling, growing).Alfatoxsin analysis has been performed by high pressurized liquid chromatography (HPLC) in 27 different feed samples wich have been collected form trout breeding farms in all feed samples which have been collected from trout breeding farms. In all feed samples, the aflatoxin levels are found to be under the identifiable level.Heavy metal analysis of the samples of feed has been performed with inductive coupling plasma-optic emission spectrometer (ICP-OES) device. 11% of the samples have been determined to contain Arsenic (As), 78% have been determined to contain Cadmium (Cd), 22% have been determined to contain Lead (PB), 100% have been determined to contain Copper (Cu) and Zinc (Zn). Two of the samples have been determined to contain higher levels of Lead (Pb) than needed limits in feeds.