Havza temelli stratejik mekansal planlama; Eğirdir havzası ve yakın çevresi örneği
Basin based strategical spatial planning; Eğirdir basin and its vicinity sample
- Tez No: 268679
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ILGAR KIRZIOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Havza, sürdürülebilirlik, havza temelli planlama, stratejik mekansalplanlama, yönetim modeli, Basin, sustainability, basin based planning, strategic spatial planning, management model
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımında ?planlama? önemli bir araçtır.Bu doğrultuda, su kaynaklarını ele alan bir planlamada, doğal döngülerin bir bütün olarakyaşandığı birim alan olarak ?havza? temel alınmalı ve planlama alanı olarak belirlenmelidir.Ancak, her bir havzanın jeolojik, hidrojeolojik, fiziksel, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürelözellikleri farklıdır. Bu nedenle, planlamada her havzanın kendine özgü özellikleri dikkatealınmalıdır. Planlama alanına her açıdan bütünsel olarak yaklaşılmalı ve yerel kalkınmafaktörlerine bağlı vizyon ve politikalar geliştirilmelidir.Sürdürülebilirlik, yöre halkının katılım sağladığı ve benimsediği bir planlama ilemümkündür. Yerel dinamikler iyi anlaşılırsa, sorunlar çözülür ve çözümler uygulanabilir. Bunedenle, planlamanın her aşamasına paydaş katılımı sağlanmalı, havzaya özgü plan kararlarıve uygulama modelleri geliştirilmelidir. Sadece yasaklayıcı değil, alternatif çözümler üreten,sürekli kendini güncelleyen, yönetişimin olduğu bir plan oluşturulmalıdır. Bu kapsamda,Stratejik Mekansal Planlama bir yaklaşım olarak ele alınmaktadır.Diğer taraftan, planlama ve çevre konusunda birçok karar vericinin olması ve bunlarınaralarında işbirliği olmaması, doğal kaynakların korunmasını zorlaştırmaktadır. Buçalışmada, önerilen yönetim modeli ve plan koşulları ile; bu zorluklar aşılmaya çalışılmakta,planın karar alma-uygulama-izleme ve değerlendirme aşamalarında yer alacak aktörler veüstlenecekleri roller tanımlanmaktadır. Bu amaçla; Havza Kalite Yönetim Dairesi adı altındayeni bir yönetim birimi önerilmektedir.Havzayı temel alan bölgesel bir Stratejik Mekansal Planlama yaklaşımı ile, havzadakikentsel dinamikler de harekete geçecektir. Ancak, su toplama havzasının temel alındığı birplanlama alanında, her açıdan bütünlüğü sağlayabilmek için, il ve ilçe yönetim sınırlarının sutoplama havzası sınırları ile çakıştırılarak belirlenmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
?Planning? is an important tool in preservation of natural resourses and their sustainableusage. In this direction, in planning dealing with water resources, ?basin? must be consideredas basic principle and it must be considered as planning area.On the other hand, geologic, hydrogeologic, physical, socio-economic and socio-culturalcharacteristics of every single basin are differentiated from each other. For this reason, inplanning special chracteristics of every basin must be considered. We must approach theplanning area as a whole, vision and politics must be developed by considering localdeveloping factors.Sustainability is possible by planning in which where there is attendance, acceptance of localpeople. As the local dynamics are understood good, problems can be solved and solutionsmay be applicable. Fort his reason, participation of shareholder must be obtained in everylevel of planning. Planning decisions and application models peculiar to basin must bedeveloped. Planning, not only prohibitive, which creates alternative solutions, always beingin current, having management, must be formed. Within this scope, Strategical SpatialPlanning must be considered as an approach.On the other hand, as there are many decision makers, about planning and environmentsubject, and as there is no cooperation between them it makes difficult to conserve naturalresources. In this study, by proposed management model and planning conditions; thesedifficulties are tried to be overcome, and actors which are going to take place, their roles aretried to be defined in decision making-application-following and evaluation levels. For thispurpose; a new unit the name of Basin Quality Management Ofiice is proposed.With the approach of Strategical Spatial Planning which is based on basin, urban dynamicsin the basin will set in motion. Solely, in the planning area where basin is considered asbasic, for having universality as a whole, province and borough administrative borders mustcollide with the borders of the basin.