Düzlemsel ve bükülmüş kollektörlerinin deneysel incelenmesi
Experimantal investigation of flat plate and bended solar collectors
  1. Tez No: 268681
  2. Yazar: TUFAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş ışınları, düzlemsel güneş kolektörleri, Solar radiation, planar solar collector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüzde doğal enerji kaynaklarından yaralanma biçimi, enerji kaynaklarının giderek azalması ve dünya politikasında ki değişiklikler nedeniyle çok farklı boyutlara ulaşmıştır. Hızlı kentleşme, endüstrileşme ve nüfus artışının getirdiği enerji kullanım artışı insanlığı değişik enerji biçimlerini kullanamaya zorlamaktadır.Bulunduğumuz zaman diliminde ki enerji darboğazında, güneş ışınlarının verimliliği ve sonsuz bir kaynak olması güneş enerjisi üzerine yoğun çalışmalar ve araştırmalar yapılmasına neden olmuştur.Yapılan bu çalışmada güneşin doğuşu ve batışı arasındaki açı farkından yaralanılarak düzlemsel güneş kolektörlerinde sıcaklık arttırılıp arttırılamayacağı araştırılmak üzere iki ayrı sistem kurulmuştur. Kurulan sistemler üzerinden veriler alınmış ve karşılaştırılmıştır.Aldığımız değerlerden çıkarılan sonuç; düzlemsel güneş kolektörüne verilen eğimin sıcaklık artırımına katkısı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Forms of natural energy resources of today's injuries, diminishing energy resources, and that because of changes in world politics were very different in size reach. Rapid urbanization, industrialization and population growth brought increased use of energy is forcing humanity using various energy forms.Today in the zone that the energy crisis, the efficiency of solar radiation and is forever a source of intense study and research on solar energy led to do.In this study the angle between sunrise and sunset from the difference in wound planar solar collector yield differences were established for investigation of two separate systems. Through the established system of data were taken and compared.The conclusions drawn from the values we get; to increase the efficiency of solar collectors flat contribution to the slope of the yield decline is not caused.