Yapısal olmayan endüstriyel ahşap iç ekipmanların deprem davranışının incelenmesi
Investigation of earthquake behavior of non-structural wood interior equipment
- Tez No: 268706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ÇİMEN, PROF. DR. MUSTAFA ALTINOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobilya devrilmesi, depreme hazırlıklı olma, deprem önlemleri, deprem etkileri, mobilya mukavemeti, Furniture overturning, earthquake preparedness, earthquake effects, earthquake measures, furniture strength
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, endüstriyel ahşap iç ekipmanlardan T.S 5913'e uygun bir kitaplık dolabının, hafif hasarlı bir depremde maksimum ivme altıdaki davranışlarının analiz edilmesi için yapılmıştır. Bu amaçla, levha türü (YL-Lam, MDF-Lam, MP), birleşme tipi( Karma, Kavelalı, Vida ) ve tutkal çeşidine göre ( PVA, Polimarin, Silikon) değişen kitap dolabı için, ilk olarak deprem yatay kuvvetlerinin etkisiyle derinlik ve genişlik yönünde devrilme eğiliminde olup olmadığı, teorik olarak incelenmiştir. İkinci adımda deprem etkisi ile dolap birleşim yerlerinde oluşan moment ve kesme kuvvetlerinin, dolap mukavemetini nasıl etkilediği teorik olarak analiz edilmiştir. Üçüncü adımda, dolap köşe birleştirmelerini temsil eden arkalıklı ve arkalıksız örnekler üzerinde deneyler yapılarak, ortalama diyagonal çekme ve basınç kuvvetlerinden hesaplanan moment ve kesme kuvvet değerleri, deprem teorik moment ve kesme kuvvetleri ile karşılaştırılarak arkalık elemanının dolap kararlılığı ve mukavemeti üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Son olarak arkalıksız köşe birleşimli deney örneklerinin maksimum yük taşıma kapasiteleri istatiksel olarak incelenerek, en iyi ve en zayıf dolap mukavemetini oluşturan malzeme ve konstrüksiyon özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to analyze the behaviours of a bookshelf complying with T.S 5913, which is among the industrial wooden internal equipments, in case of an earthquake with low damage under maximum acceleration. To this end, first, it was theoretically examined whether it tends to tilt over in the direction of deepness and wideness with the effect of horizontal earthquake forces depending on the type of the plate material (YL-Lam, MDF-Lam, MP), type of joint (Mixed, dowel, screw) and the type of the glue used (PVA, polymarine, silicon). In the second step, the effect of the moment and shear forces arising in the cupboard joint points with the effect of an earthquake on the resistance of the cupboard was theoretically analyzed. In the third step, experiments were conducted on the samples with or without a back which represent cupboard edge joints, and the moment and shear force values calculated from the average diagonal tensile and pressure forces were compared to the earthquake theoretical moment and shear forces. Then, the effect of the element of a back on the stability and resistance of the cupboard was researched. Lastly, the maximum load bearing capacities of the experiment samples with edge joints without a back were statistically examined, and the material and construction features which provide the best and the poorest cupboard resistance were determined.