Sütçüler - Eğirdir Aşağı Gökdere (Isparta) bölgesindeki kireçtaşlarının mermer olarak kullanılabilirliği ve ekonomik önemi
The economic importance and usability as marble of lime stones in region Aşaği Gökdere (Eğirdir) - Sütçüler (Isparta)
- Tez No: 268705
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mermer, Yer Radarı (GPR), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Marble, Ground Penetrating Radar (GPR), Scanning Electron Microscope (SEM)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Çalışma alanı, Isparta ? Sütçüler çevresinde bulunmaktadır. Çalışma alanında en altta Burdigaliyen yaşlı Kumtaşı ? Marn, Kiltaşı ? Kireçtaşı ? Silttaşı ardalanmasından oluşan Ağlasun Formasyonu (Ta) yer alır. Tortoniyen yaşlı Aksu formasyonu orta ? kalın tabakalı, polijenik, iyi tutturulmuş çakıltaşlarından oluşur ve Ağlasun formasyonunu uyumsuz olarak örter. Bu birimler üzerine bindirme ile gelen Kırkdirek formasyonu ile Tekedağı Formasyonu bulunur. Senoniyen yaşlı Kırkdirek formasyonu egemen olarak koyu yeşil serpantinitlerden, bunun yanında kumtaşı, şeyl, radyolarit, çört, bazalt, diyabaz, gabro ve kireçtaşı bloklarını düzensiz olarak içermesiyle oluşur. Malm ? Senomaniyen yaşlı Tekedağı Formasyonu ise, orta-kalın tabakalı gri, bej, krem, açık kahve renkli, sık eklemli, yer yer dolomit ve dolomitik kireçtaşı ara seviyeli neritik kireçtaşlarından oluşur.İnceleme alanında bulunan Özçınar Mermer ve Batu Mermer sahalarından alınan örnerklerde Batu mermerlerinin % 36,5 ? 38,0 CaO ve % 15 ? 16 MgO değerleri ile tipik dolomitik bir mermeri, Özçınar mermerlerinin de % 55,2 CaO bileşimi ile tipik kireçtaşı bileşimini yansıttığı tespit edilmiştir.Alınan örnekler Taramalı Elektron Mikroskobunda da (SEM) incelenerek Özçınar Mermer örneklerinde kalsit kristallerinin mermer içerisindeki görünümü ve Batu Mermer örneklerinde dolomit kristallerinin mermer içerisindeki görünümü görüntülenmiş olup belirlenen kalsit ve dolomit kristalleri üzerinde nokta analiz çalışmaları yapılmıştır.Özçınar Mermer ve Batu Mermer ocaklarında kırık ve çatlak analizleri yapabilmek ve yakın yüzey araştırmalar için yüksek frekanslı elektromanyetik jeofizik yöntem olan yer radarı (GPR) yöntemi ile incelemeler yapılmış, ayrıca KD ve KB olmak üzere değişik iki doğrultuda gelişen çatlaklar üzerinde mesafe ölçümleri yapılmıştır. Buna göre; Özçınar Mermer ocağında çatlaklar arası mesafe dağılımı açısından dar aralık sınıfına girdiği ve Batu Mermer ocağında ise orta geniş ? geniş aralık sınıfına girdiği belirlenmiş olup, Batu Mermer sahasının Özçınar Mermer sahasına göre blok boyutu açısından daha verimli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located around the Isparta ? Sütçüler. Burdigalian aged Ağlasun Formation (Ta) forms from sandstone- marl, claystone - limestone - siltstone intercalation is located at the bottom of the study area. Tortonian aged Aksu formation consists of medium - thick-bedded, polygenic, and well-bonded conglomerates and overlie the formation Ağlasun unconformably. Kırkdirek formation and Tekedağı Formation have tectonic contact on to these units. Senonian aged Kırkdirek formation consists of as the dominant dark green serpentinite, sandstone, shale, radiolarian chert, chert, basalt, diabase, gabbro and limestone blocks. Malm - Cenomanian aged Tekedağı Formation consist of medium-thick bedded, gray, beige, cream, light - brown, neritic limestones, dolomite and dolomitic limestone.In the study area, the samples were taken from Özçınar and Batu marbles. The Batu marble samples were typical of a dolomitic marble with the composition of 36.6-38 % CaO and 15-16 % MgO. Özçınar marbles were determined as limestone with the typical composition of 55.2% CaO. Samples were examined in the Scanning Electron Microscope (SEM). The appearance of calcite crystals in Özçınar marble samples and the appearance of dolomite crystals in the Batu marble samples were displayed. Also, the point analysis was carried out on the calcite and dolomite crystals. Ground Penetrating Radar (GPR) method which is high-frequency electromagnetic geophysical method was used for the near surface and lineament analyses. Also, distance measurements were made on the NE and NW directional cracks. According to this, Özçınar Marble quarry is narrow range class in terms of the distribution of the distance between the cracks and Batu Marble quarry is middle wide-wide range class.According to this narrow range in terms of the distribution of the distance between the cracks Özçınar Marble quarry, and the Batu Marble quarry, the middle class into a wide - wide range of entry into the class were determined. In addition, Batu Marble quarry was found to be more efficient then Özçınar Marble quarry in terms of block size.