Siyah alaca buzağılarda sütten kesim yaşının canlı ağırlık, yem tüketimi ve vücut ölçüleri üzerine etkisi
Effect of weaning age on body weight, feed intake and body measurements in holstein calves
- Tez No: 268710
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TURAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sütten kesim yaşı, canlı ağırlık, yem tüketimi, vücut ölçüleri, siyah alaca buzağılar
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Çalışmanın yapılma amacı, sütten kesim yaşının siyah alaca buzağılarında canlı ağırlık,yem tüketimi ve vücut ölçüleri üzerine etkilerini incelemektir. Araştırmanın materyali olarak ortalama 7 günlük yaşta 20 baş dişi siyah alaca buzağı kullanılmıştır. Deneme materyali olan 20 baş dişi siyah alaca buzağı 10'ar baş olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Deneme boyunca bu iki gruba canlı ağırlıklarının %10' u miktarında süt içirilmiştir. Buzağıların ilk grubu 8 haftalık yaşta, ikinci grup ise 5 haftalık yaşta sütten kesilmişlerdir. Buzağılara süt 35-37 oC sıcaklıkta emzikli kovalardan verilmiştir. Deneme 8 hafta sürdürülmüş, buzağı başlangıç yemi, yonca kuru otu ve su deneme boyunca ad-libitum olarak verilmiştir. Buzağılar bireysel bölmelerde barındırılmış olup buzağıların gelişimi haftalık tartım ve ölçümlerle izlenmiştir. Elde edilen veriler varyans analizi ile değerledirilmiş, grup ortalamaları arasındaki farklar Tukey testi ile belirlenmiştir.Sekiz ve beş haftalık yaşta sütten kesilen buzağıların deneme sonu canlı ağırlık (CA) ortalamaları 63.54 kg ve 58.41 kg olup gruplar arasındaki fark istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Sütten kesim yaşının, deneme sonunda vücut uzunluğu (VU), cidago yüksekliği (CY), beden derinliği (BD), sağrı yüksekliği (SY), göğüs çevresi (GÇ) ve sağrı genişliği (SG) üzerine etkileri istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Sütten kesim yaşının, deneme sonunda, buzağı başlangıç yem tüketimi (BBYT) üzerine etkileri istatistik olarak önemli bulunmuş, kaba yem tüketimi (KYT) üzerine etkileri önemli bulunmamıştır.Beş haftalık yaşta sütten kesilen buzağıların haftalık ve günlük başlangıç yemi tüketimleri sütten kesim sonrası istatistik olarak önemli düzeyde artmış (P< 0.05), ancak sütten kesim yaşının yonca kuru otu tüketimi üzerine etkisi istatistik olarak önemli bulunmamıştır.Sonuç olarak 5 haftalık yaşta sütten kesilen buzağılar ile 8 haftalık yaşta sütten kesilen buzağılar arasında canlı ağırlık (CA) farkı olmadığı ancak 5 haftalık yaşta sütten kesilen buzağıların buzağı başlangıç yemi tüketiminin arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to effect of weaning age on body weight, feed intake and body measurements in Holstein calves. An average of 7-day old 20 female Holstein Friesian calves were used as research material. Calves were divided into two groups (n= 20), these groups received milk as much as 10% of their body weight. These two groups were divided into sub-groups of calves (n= 10 for each) again. One of the groups was fed with milk for a period of 8 weeks while the other group received milk for a period of 5 weeks. The milk was provided by nipple teat containers at 35-37 oC. The experiment lasted for 8 weeks and the calves were accommodated in individual boxes. Alfalfa hay as forage material was provided ad libitum. Calves were accommodated in individual boxes and their developments were watched with weekly measurements. Research results were assessed by analysis of variance, the Tukey test was conducted to determine the differences between group means.Average of the body weight of experimental calves weaning at the 5th and 8th weeks is 63.54 kg and 58.41 kg but the differences between the groups weren?t statistically significant. Analysis of variance indicated that the effect of treatments on measurements related to the body length (BL), wither length (WL), body depth (BD), hip heigth (HH), chest girth (CG)and hip width (HW) was not statistically significant.