Tatvan'da hepatit B seroprevalansının ve ilgili kan biyokimyasal değerlerinin incelenmesi
Evaluation of hepatitis B seroprevalance and rates of related blood biochemical indicator in Tatvan city
- Tez No: 268757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT DEMİR, YRD. DOÇ. DR. ADNAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: HBV, AST, ALT, Tatvan, Seroprevalans, HBV, AST, ALT, Tatvan, Seroprevalance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada Bitlis ili Tatvan ilçesinde Tatvan Devlet Hastanesi'ne Temmuz 2008-Mart 2009 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran 100 kişiden alınan kan serumları Hepatit B marker oranları ve buna bağlı değişim gösteren AST ALT adlı enzim düzeyleri yönüyle incelenmiştir. HBsAg seropozitiflik oranı %14, Anti-HBs seropozitiflik oranı %74 olarak tespit edildi. HBsAg pozitifliği erkeklerde % 14.28, bayanlarda %13.51 olarak bulundu. Bölgede önceki yıllarda yapılmış olan başka bir çalışma olmadığı için karşılaştırma yapılamamıştır. Ayrıca 10 kişilik HBsAg(+) deney grubunda AST ve ALT enzim ortalamaları(47.2 IU/L ve 49.7 IU/L), 10 kişilik kontrol grubuna(25.4 IU/L, 27.6 IU/L) göre belirgin şekilde yüksek bulunmuştur.Sonuç olarak Tatvan'da HBV markır oranları bölge ve ülke oranlarına yakın bulunmuştur. Ayrıca HBV olgularında belirgin olarak AST ve ALT karaciğer enzimleri yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the seroprevalance of hepatitis B virus and related blood biochemical indicators in Tatvan region. Between July 2008-March 2009, totally 100 person (63 male, 37 female) who visiting Tatvan Devlet Hastanesi were analyzed for hepatit B virus serologic parameters and AST, ALT enzyms. We determined HBsAg, and anti-HBs seropositivity 14 %, 74 % respectively. HBsAg positivity was found 14.28 % in men and 13.51 % in women. Also mean AST and ALT in experimental group (47,2 IU/L, 49,7 IU/L) were found more than control group(25,4 IU/L, 27,6 IU/L)As a result HBsAg positivity was found compatible with national rates. There is not community based seroprevalence study in the region previously, so we could not compare our study.