Van ili merkez ilçede kültür-melez süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi
Economic analysis of culture-cross breed dairy farms in center town of Van province
- Tez No: 268774
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı işletmeleri, ekonomik analiz, Van İli, Dairy farms, economical analysis, Van Province
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Van İli Merkez İlçede kültür-melez süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi yapılmıştır.Çalışmanın verileri 2008-2009 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Veriler süt sığırcılığının yoğun olarak yapıldığı 6 köyde tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 66 adet süt sığırcılığı işletmesi yöneticilerinden anket yöntemi ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda toplanmıştır.İşletme başına düşen süt sığırı sayısı, süt sığırı başına düşen günlük süt verimi, sağım süresi, bir sağım döneminde süt sığırı başına düşen süt verimi ve işletme başına düşen yıllık süt üretim miktarı sırasıyla 6.71 adet, 8.89 kg, 249.55 gün, 2218.50 kg ve 14886 kg' dır.Brüt üretim değerinin (16731.39 TL) 2/3'üne yakını (% 62.48) süt satış değerinden oluşmaktadır.Süt sığırı başına günlük yem tüketimi 12.08 kg (9.38 kg kaba yem, 2.38 kg kesif yem ) olup, yem masrafları değişken masrafların % 84.60'sını ve üretim masraflarının % 44.74'ünü oluşturmaktadır.İşletme başına ve süt sığırı başına düşen brüt kâr sırasıyla 2506.72 TL ve 373.58 TL'dir. İşletme başına düşen brüt kâr işletme büyüklüğüne orantılı olarak artarken, süt sığırı başına düşen brüt kâr işletme büyüklüğüne paralel olarak azalmaktadır.Birim süt maliyeti (1 kg sütün maliyeti) değişken ve üretim maliyetlerine göre sırasıyla 0.64 TL ve 1.49 TL' dır. Ekonomik rantabilite oranları brüt kâr ve net kâr bakımından sırasıyla % 4.91 ve % -19.91'dir. Üretim girdileri elastikiyet toplamı 1.82 olup, ölçeğe göre artan getiri söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Economic analysis of culture-cross breed dairy farms in Center town of Van province was aimed in this study.The data belonged to 2008-2009 production period and it was collected from 66 dairy farm managers whom the researcher interviewed face to face by means of questionnaires in six villages. The sampling size were determined using stratified random sampling method.Dairy cow number per farm, daily milk yield per cow, lactation period, milk yield per cow during the lactation period and yearly milk production quantity per farm was 6.71 cow, 8.89 kg, 249.55 days, 2218.50 kg and 14886 kg, respectively.Nearly 2/3 ( 62.48 %) of gross output ( TL 16731.39 ) was obtained from the milk selling values.Daily feed intake per dairy cow was 12.08 kg (9.38 kg roughage and 2.38 kg concentrated feed). The feed costs made up 84.60 % of variable costs and 44.74 % of production costs.Gross profit per farm and per dairy cow was TL 2506.72 and TL 373.58, respectively. Gross profit per farm increased in proportion to farm size while it was decreased per dairy cow.Production costs of 1 kg milk in terms of variable costs and production costs was TL 0.64 and TL 1.49, respectively. Economical profitability rate with respect to gross profit and net profit was 4.91 % and -19.91 %, respectively. The total production inputs elasticity was 1.82, which means increasing return to scale.