Van ilinde toplu yemek üretim tesislerinde gıda güvenliğinin araştırılması
Researching food safety in bulk food firms in Van
- Tez No: 268773
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİ ÇOKSÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplu Beslenme, Yemek Firmaları, Gıda Güvenliği, Hijyen, Bulk Nutrition, Catering Factory, Food Safety, Hygiene
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada Van İli'nde toplu yemek üretimi yapan 10 firmada gıda güvenliği incelenmiştir. İncelemede TS 2005 Standardı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İl Kontrol Müdürlüklerince denetlemede kullanılan KKGM ( Kalite Kontrol Genel Müdürlüğü) formu esas alınmıştır. Yapılan inceleme ve değerlendirmede, 3 adet firma genel kriterlere yeterli miktarda uygun bulunmuştur (kabul edilebilir). 3 adet firma kısmen yeterli, 4 adet firma ise yetersiz ve güvensiz bulunmuştur. Hazır yemek firmaları için gıda güvenliği olmazsa olmaz bir kural olduğundan bu tablo ilimiz için risklidir. Bu nedenle kamu denetimi tam yapılmalı, yemek firmaları yöneticisi gıda güvenliği ve tüketici hakları alanında daha bilinçli olmalı ve kurumlarda bulunan sorumlu yöneticilerin yetki ve sorumluluklarını tam olarak uygulaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, food safety has been analysed in 10 facilities manufacturing bulk food in Van. TS 2005 Standard, Ministry of Agriculture and Rural Affairs and QIGD (Quality Inspection General Directorate) form used in inspections by Provincial Control Directorate has been based on in the analysis. It has been found that 3 firms are sufficiently matching the general criteria (acceptable), 3 firms are partially sufficient and 4 firms are insufficient and distrustful. This sitiation causes a health risk for the people living in the city. Since food safety is a must rule for catering firms. Directors of catering factory should be more conscious about food safety, and consumer rights. They shoud undertake their responsibilites and duties precisely.