Türkiye'deki bazı kömürlerin gazlaştırılması ile hidrojen üretiminin ekserji analizi
Exergy analysis of hydrogen production via gasification of some coals in Turkey
- Tez No: 268781
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji analizi, enerji analizi, kömür gazlaştırma, hidrojen üretim yöntemleri, Exergy analysis, energy analysis, coal gasification, hydrogen production methods
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ekserji analizi termodinamiğin 2. yasasına bağlı olarak, enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, simülasyonu ve performans değerlendirmesi için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İnceleme altına alınan bir sistem veya bir proses için ekserji analizi, tersinmezliklerin niceliklerini ve yerlerini belirlemek için kullanılan çok yararlı bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'deki bazı kömürlerin gazlaştırılması ile hidrojen üretiminin ekserji analizi sunulmuştur. Kömürlerin doğrudan kullanımı çevreye yaydığı emisyonlar bakımından sürdürülebilir ve çevre dostu olmadığı için, kömürün gazlaştırılarak hidrojen üretim yöntemi yakın gelecekte enerji ihtiyaçlarına bir çözüm olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Exergy, according to the second law of thermodynamic, is widely used for designing, simulation and performance analysis of energy conversion systems. Exergy analysis is a very useful tool in order to determine the quantity of irreversibility and where it occurs for an analyzed system or process. In this study, exergy analysis of hydrogen production via gasification of some coals in Turkey is presented. Since direct usage of coals (like combustion) is not sustainable and environmental friendly because of emissions, hydrogen production by coal gasification will be a solution for increasing energy demands in near future.