Earthquake focal mechanism and stress tensor analysis along the central segment of the North Anatolian fault
Kuzey Anadolu fayı orta kesimindeki depremlerin odak mekanizma ve stres tensör analizi
  1. Tez No: 268805
  2. Yazar: EZGİ KARASÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURETDİN KAYMAKCI, YRD. DOÇ. A. ARDA ÖZACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Andolu Fayı, odak mekanizma çözümleri, doğrultu atımlı faylar, gerilme tensörü dönüşümü, North Anatolian Fault, hypocenter relocation, strike-slip faults, stress tensor inversion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Kuzey Anadolu Fay hattı (KAF) dünyanın en büyük aktif kıtasal doğrultu atımlı faylarından biridir ve Anadolu Levhası'nın kuzey kenarını oluşturur. Jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri oldukça iyi tanınmasına rağmen, KAF'ın orta kısmındaki kabuksal bozulmalar ile ilgili depremselliği görece az bilinmektedir. Bu çalışmada, Kuzey Anadolu Pasif Sismik Deneyi (2005-2008) kapsamında yerleştirilmiş 39 genişbant sismik istasyonunda kaydedilmiş, büyüklüğü 3 ve 3'den büyük 172 jeolojik olayın konumu ve odak mekanizması analiz edilmiştir. Jeolojik olayların dağılımına göre yerel depremsellik geniş bir alanda yayılım göstermekte ve özellikle güney blokta yaygın bir kıtasal bozulmaya işaret etmektedir. Tüm veri kümesi için P- ve S- varış zamanları seçilmiş ve olaylar HYPOCENTER programı kullanılarak yeniden konumlandırılmıştır. Ardından, en fazla 120° boşluk ve en az 13 P- dalga okuması ile iyi azimut kapsamına sahip olan yeniden konumlandırılmış olaylar seçilmiş ve alanın 1 boyutlu sismik hız modelini oluşturmak için 1 boyutlu dönüşüm algoritması olan VELEST kullanılmıştır. Son model, güncellenmiş konumlarla birlikte odak mekanizmalarının çözümlerinin elde edilmesi için FOCMEC programında çalıştırılmıştır. Bu aşamada veri hatası sayısı arttırılarak bir tekrarlamalı taslak uygulanmıştır. Daha özgün çözümler elde etmek için P'nin ilk hareketleri ve SH fazları SH/P dalga genişlik oranları ile birlikte kullanılmıştır. Eldeki 109 adet iyi belirlenmiş odak mekanizması, daha sonra bölgenin gerilme tensörü dönüşümünü elde etmek için kullanılmıştır.Bizim odak mekanizmalarımız, bölgede iki ana fay seti boyunca baskın bir doğrultu atımlı deformasyon olduğunu önermektedir. Doğuda, D-B gidişli kollar (Ezinepazarı, Almus ve Laçin Kızılırmak) KAF'a benzer şekilde sağ-yönlü doğrultulu atım hareketi gösterirken; batıda, K-G gidişli faylar (Dodurga, Eldivan) sol-yönlü doğrultulu atım hareketi göstermektedir. Bütünde, gerilme yönelimleri, bölgenin doğrultu atımlı rejimiyle tutarlı olarak şu şekilde bulunmuştur: maksimum asal gerilme, ?1, yataya yakın KB-GD doğrultusundadır; ortaç asal gerilme, ?2, dikey doğrultudadır; minimum asal gerilme, ?3, ise KD-GB doğrultusundadır.
Özet (Çeviri)
The North Anatolian Fault (NAF) is one of the world?s largest active continental strike-slip faults, and forms the northern margin of the Anatolian plate. Although its geologic and geomorphologic features are well defined, crustal deformation and associated seismicity around central segment of the NAF is relatively less-known. In this study, we analyzed locations and focal mechanisms of 172 events with magnitude ? 3, which are recorded by 39 broadband seismic stations deployed by the North Anatolian Passive Seismic Experiment (2005-2008). Distribution of the events shows that the local seismicity in the area is widely distributed, suggesting a widespread continental deformation, particularly in the southern block. For the entire data set, P- and S- arrival times are picked and events are relocated using the HYPOCENTER program. Then, relocated events which have a good azimuthal coverage with a maximum gap of 120° and at least 13 P- wave readings are selected and 1-D inversion algorithm, VELEST, is used to derive the 1-D seismic velocity model of the region. The final model with updated locations is later put together to the FOCMEC program, to obtain focal mechanisms solutions. In this step, an iterative scheme is applied by increasing the number of data errors. To obtain more unique solutions, first motions of P and SH phases are used along with SH/P amplitude ratios. Resultant 109 well-constrained focal mechanisms later used to perform stress tensor inversion across the region.Our focal mechanisms suggest a dominant strike-slip deformation along two major fault sets in the region. In the east, E-W trending splays (Ezinepazarı, Almus, and Laçin Kızılırmak) show right-lateral strike-slip motion similar to the NAF whereas in the west, N-S trending faults (Dodurga, Eldivan) show left lateral strike-slip motion. Overall, stress orientations are found as: maximum principal stress, ?1, is found to be subhorizontal striking NW-SE, the intermediate principle stress, ?2, is vertically orientated and the minimum principal stress, ?3, is found to be NE ?SW striking, consistent with the strike-slip regime of the region.