Analysis of local sectoral policies via system dynamics approach: The case of Alanya tourism sector
Yerel sektör politikalarının sistem dinamiği yaklaşımıyla analizi: Alanya turizm sektörü
- Tez No: 268961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerel Sektörler, Politika Analizi, Alanya Turizm Sektörü, Sistem Dinamiği, Politika Değerlendirmesi, Local Sectors, Policy Analysis, Alanya Tourism Sector, System Dynamics, Evaluation of Policies
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmanın amacı; sistem dinamiği yaklaşımının, yerel sektörler için önerilebilecek politikaların analizinde kullanılabilecek uygun bir araç olduğunu göstermektir. Yerel sektörler yerel halkın refahı için olduğu kadar, ülke ekonomisinin istikrarı için de çok önemlidir. Bu nedenle, yerel sektörlerin kalkınmasına katkıda bulunabilmek için amaca uygun ve uygulanabilir politikalar geliştirilmesi gerekmektedir. Fakat her hangi bir politika uygulamaya konmadan önce, alternatif politikaların uygunluk ve uygulanabilirliğini değerlendirebilmek için politika analizi yapmak gereklidir. Öncelikle, Yerel Sektör Dinamikleri ve Politikaları konusu incelenmiş ve özel olarak Alanya Turizm Sektörünün durumu araştırılmıştır. Ardından Politika Analizi basamakları doğrultusunda, Alanya Turizm Sektöründeki problemler detaylandırılmış ve problemin çözümü için fayda sağlayabilecek alternatif politikalar tanımlanmıştır. Alternatif politikaların değerlendirilebilmesi için Alanya Turizm Sektörü dinamikleri ?Sistem Dinamiği Yaklaşımı? ile modellenmiş ve bu model Stella 9.0.1 ortamında uygulanmıştır. Model tüm politika alternatifleri için simüle edilmiş ve her alternatifin politika getirileri öngörülmüştür. Son olarak her politikanın gösterdiği performans önceden belirlenmiş olan kriterler çerçevesinde değerlendirilmiş ve mevcut politikalardan daha üstün getirileri olan birleşik politikalar oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is indicating System Dynamics Approach to be an appropriate tool for analysis of policies suggested for local sectors. Local sectors are very important for stability of the country?s economy as well as welfare of the local community. Therefore, feasible and effective policies should be created and implemented in order to contribute to the local sectoral development. But before any policy implementation, policy analysis is required on to evaluate whether effectiveness and feasibility would be ensured in alternative policies. In this study, firstly the issues of Local Sectoral Dynamics and Policies are examined and specifically, the situation in Alanya Tourism Sector is studied. Afterwards, in accordance with policy analysis steps, problems of Alanya Tourism Sector are detailed and alternative policies that would aid in solution of the problem are idenfined. For evaluation of alternative policies, Dynamics of Alanya Tourism Sector are modeled by System Dynamics approach and the `Formal Model? is implemented in Stella 9.0.1. The model is simulated for all policy alternatives and the policy outcomes of each alternative are forecasted. Finally the performance of each policy are evaluated using the previously established criteria and combined policies having more superior outcomes than the present ones are created.