Kadife çiçeğinin (Tagetes erecta L.) yumurta tavuklarında yem katkı maddesi olarak kullanımı
Use of marigold flower (Tagetes erecta L.) as a feed additive in laying chickens
- Tez No: 269210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kadife çiçeği unu, yağ asitleri, yumurta verimi, yumurtacı tavuk
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu denemede renk maddesi olarak kullanılan kadife çiçeğinin kurutularak rasyona katılması sonrası yumurta tavuklarında yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı ve yağ asitleri kompozisyonu ile yumurta kalite ölçütleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 80 haftalık 60 adet (Hyline-5 beyaz) yumurtacı tavuk her grupta 4 tekerrür olmak üzere 3 gruba (20 adet/grup) ayrılmıştır. Gruplar %0, %1 veya %2 oranlarında kurutulmuş kadife çiçeği unu içeren rasyonlar ile 42 gün süreyle beslenmiştir. Gruplara ait yumurta ağırlıkları ve yumurta verimi günlük olarak kaydedilmiştir. Gruplardan denemenin son haftası alınan yumurtalarda yumurta kalite ölçütleri ile yağ asidi analizleri yapılmıştır. Rasyonlara kadife çiçeği unu eklenmesinin yumurtacı tavukların deneme sonu canlı ağırlığı ve yem tüketimleri üzerine bir etkisi olmamıştır. Rasyonlara %2 oranında eklenen kadife çiçeği unu diğer gruplarla karşılaştırıldığında, deneme boyunca alınan yumurta ağırlıklarını olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Yemlere %2 oranında kadife çiçeği ununun ilave edilmesi yumurta sarısı renginde diğer gruplara nazaran önemli değişikliğe neden olmuştur. Rasyona kadife çiçeği ununun eklenmesi C16:0 ve C18:0 oranlarını artırırken, C16:1 (n-7) ve C18:1 (n-9) oranlarının azalmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak da rasyonlarına %1 ve %2 oranlarında kadife çiçeği ilave edilen tavuklardan elde edilen yumurtalarda yumurta sarısı doymuş yağ asitlerinin, tekli doymamış yağ asitlerine oranında da artış gözlenmiştir. Sonuç olarak, rasyonlara kurutulmuş kadife çiçeği ununun eklenmesinin yumurta üretimini olumsuz etkilememesine rağmen yumurta ağırlığını olumsuz bir şekilde etkilediği ayrıca yumurta sarısı doymuş yağ asitlerini arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the effects of diet supplemented with dried marigold flower on egg production, egg weight, feed conversion ratio, and egg yolk fatty acid and egg quality parameters in laying chickens. In this study, 80 week-old laying hens (Hyline-5 laying hens) were randomly assigned into three groups with four replicates of 5 birds each (20 laying hens per group) and fed diets including 0, 1, or 2% marigold flower for 42 days. Eggs were collected and weighted daily. Laying performance, egg quality parameters and feed conversion ratio were evaluated. Egg yolk fatty acid composition and egg quality parameters were evaluated at the end of the study. Inclusion of marigold at the level of 1% did not influence egg weights, but 2% significantly decreased egg weights compared to those from hens fed control diet.