Farmatan silaj katkı maddesinin yonca silajı yapımında kullanımı
Use of farmatan as a silage addtive to make alfalfa silage
- Tez No: 269241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alfalfa silage, Farmatan, ammonia, silage pH
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, tatlı kestane ekstraktından elde edilen silaj katkı maddesinin (Farmatan) yonca silajına etkisi araştırılmıştır. Çiçeklenme döneminde hasat edilen yonca 1?2 cm boyutunda doğranıp düz bir zemin üzerine serildikten sonra Farmatan silaj katkı maddesi %0 (kontrol), %1.5, %3.0 ve %4.5 oranlarında silaj materyali üzerine elle yayılmıştır. Daha sonra silaj materyali homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra 1.5-2 kg kapasiteli plastik silolara hava kalmayacak şekilde doldurulmuş ve 2 ay süreyle bekletilmiştir. Farmatan, silajların kompozisyonlarının kuru maddesi, ham kül, amonyak ve pH parametreleri üzerine önemli derecede etki etmiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, %4.5 oranında Farmatan ilavesi yonca silajının amonyak içeriğini %70.11 oranında düşürmüştür. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, % 3.0 oranında Farmatan ilavesi yonca silajının pH'sını %23.8 oranında düşürmüştür. Muamelelerin KM içerikleri % 18.70 ile % 26.57 arasında değişmiş olup en yüksek kuru madde oranı % 4.5 oranında Farmatan katılan yonca silajında elde edilmiştir. En düşük kuru madde içeriğine ise kontrol grubunda rastlanmıştır. Katkı maddesi olarak kullanılan Farmatan'ın bir birim artması; silaj kuru madde içeriğinde yaklaşık olarak 1.78 birimlik artışa neden olmuştur.Sonuç olarak, yonca silajı kalitesini iyileştirilmesi için taze yonca materyaline % 4.5 oranında Farmatan katılması tavsiye edilebilir.Anahtar kelime: Yonca silajı, Farmatan, Amonyak, Silaj pH'sı
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Farmatan obtained from sweet chestnut on alfalfa silage were investigated. Alfalfa harvested at stage flowering were chopped in 1-2 cm in size and laid on a flat surface. Tannin extract of chestnut (Farmatan) in the rates of 0, 1.5, 3.0 and 4.5% was uniformly spread by hand on silage material. After thoroughly mixing the silage material it was put in 1.5-2.0 kg airtight plastic bins and stored for two months. Farmatan had significant effects on the composition of silage included dry matter, crude ash, ammonia and pH parameters. Addition of 4.5% Farmatan reduced ammonia content at a rate of 70.11% compared with the control group (0% Farmatan). Addition of 3.0% Farmatan also reduced pH at a rate of 23.8% compared with the control group. Dry matter contents of treatment groups were changed between 18.7 to 26.7%. The highest dry matter ratio of alfalfa silage was obtained from addition of 4.5% Farmatan group. The lowest dry matter content was found in the control group. A unit increase of used Farmatan additives caused approximately 1.78 units in dry matter content of silage.As a result, additive of Farmatan at a rate of 4.5% to fresh alfalfa material could be recommended to improve the quality of alfalfa silage.