Türkiye'de dişli döşemelerde kullanılan dolgu malzemelerinin incelenmesi ve ısıl geçirgenlik açısından değerlendirilmeleri
Examination of filling materials used in toothed floors in Turkey and evaluation in terms of thermal transmittance
  1. Tez No: 269293
  2. Yazar: SEÇİL HEPTAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA MIHLAYANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgu Bloklu Dişli Döşemeler, Teras Çatılar, Isıl Konfor, Tuğla, Bims, Gazbeton, EPS, Beam Floors with Filling Block, Terrace Roofs, Thermal Comfort, Brick, Beams, Autoclaved Concrete, Expanded Polystyrene Foam
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Yapılar taşıyıcılık açısından güvenli, fonksiyonel, estetik ve kullanıcıların konfor şartlarını yerine getirmelidir. Türkiye'de tüketilen enerjinin önemli bir kısmı binalarda ısıtma enerjisi olarak kullanılmaktadır. Binalardaki ısı kayıplarını en aza indirdiği ve projede tasarım esnekliği sağladığı için yapım sisteminde dolgu bloklu dişli döşemeler son zamanlarda en yaygın kullanılan sistemdir.?Türkiye'de Dişli Döşemelerde Kullanılan Dolgu Malzemelerinin İncelenmesi Ve Isıl Geçirgenlik Açısından Değerlendirilmeleri? konulu tez çalışması hesap ve analiz yöntemine dayalı olarak Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalında hazırlanmıştır.Tez çalışması yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde taşıyıcı sistem ve ısıl konforun öneminden bahsedilirken, ikinci bölümde betonarme yapım sistemi ve betonarme döşeme çeşitleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde dolgu bloklu dişli döşeme sistemleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde dolgu bloklu dişli döşemelerde kullanılan dolgu malzemeleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Beşinci bölümde ısıl konfor ve değişkenlerinin neler olduğu, ısı iletim mekanizmaları açıklanmış, yapı elemanlarının ısıl geçirgenliklerini hesaplama yöntemleri tanıtılmıştır. Altıncı bölümde ise hazırlanan teras çatı kesitlerinin TS 825 dikkate alınarak dört farklı derece gün bölgesine göre ısı geçişi hesaplamaları yapılmıştır. Son bölümde ise elde edilen veriler ısıl geçirgenlik, ısı akısı ve iç yüzey sıcaklıkları açısından değerlendirilerek sonuçlar yorumlanmış ve sonraki çalışmalar açısından öneriler getirilmiştir. Ayrıca hesaplamalarda yararlanılan çizelgeler Ekler bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Structures meet safe, functional, aesthetic requirements of users? comfort in terms of carrying process. Vast majority of energy consumed in Turkey is used as heating energy in buildings. Toothed floors with filling block are the system commonly used in recent times in structure system since they minimize heat losses in buildings and provide design flexibility in projects.Thesis study themed as ?Examination of Filling Materials Used in Toothed Floors in Turkey and Evaluation In Terms of Thermal Transmittance? has been prepared by Department of Architecture, Institute of Science, Trakya University based on calculation and analysis method.Thesis study consists of seven parts. In first part, while significance of carrying system and thermal conform has been mentioned in detail, in second part, varieties of concrete masonry system and reinforced concrete flooring have been introduced. In third part, toothed floor with filling block has been described. In forth part, filling materials used in toothed floors with filling blocks have been investigated in detail. In fifth part, what thermal comfort and its variables and thermal conductivity mechanisms have been described, calculation methods of thermal transmittance of structure elements have been introduced. In sixth part, heat transfer calculations of prepared terrace roof cross-sections have been conducted to four different degree daylight sections by considering TS 825. In final section, obtained data have been evaluated in terms of thermal transmittance, heat flow and internal surface temperatures and relevant results have been interpreted and afterwards following suggestions have been put forward in terms of following studies. In addition to this, schedules utilized in calculations have been provided in Appendices part.