Plastik kompozit levha üretimi için çift tüp basınçlı enjeksiyon sistemi tasarımı ve levhaların özelliklerinin incelenmesi
Double-tube pressure injection system design for the production of plastic composite plate and analysis of boards' properties
- Tez No: 269292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tüp enjeksiyon, plastik, basınç, tasarım, Tube injection, plastic, pressure, design
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Günümüz dünyasında plastik malzemelerin yaygınlığı, çok çeşitli oluşu ve en önemlisi, uygun fiyat gereksinimleri bakımdan çok yaygın kullanımın olması ve dolayısıyla farklı iş olanaklarının fazlalığı nedeniyle çeşitli makineler daha rahat bir yaşam tarzı için imal edilmektedir. Bu niteliklerden dolayı, birçok alan da kullanılan plastik malzemeler hemen hemen her alana girmiş ve metallerin yerini alarak plastik kullanımını kolaylaştırmıştır. Plastik malzemelerin düşük sıcaklıkta işlenebilme özelliğinden dolayı da maliyeti yüksek olan diğer birçok malzemeden daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.Plastik malzemelerin ergime sıcaklıklarının metale göre daha düşük olması, işlenebilme kolaylıkların olması, karmaşık yapıdaki işlemlerin daha rahat yapılabilmesi vb. özelliklerinden dolayı plastik malzeme üretimi daha yaygın hale gelmiştir. Yapılan birçok plastik malzeme üretimi için imal edilmiş olan farklı türlerdeki makineler sayesinde plastik üretimi gün be gün artmıştır. Değişik türdeki yöntemler ile üretilen plastik malzemelerin yapımında kullanılan en yaygını ve en çok bilineni enjeksiyon tipi makinelerdir. Bu çalışmada enjeksiyon makinesi çift taraflı olarak imal edilmiştir ve böylece var olan enjeksiyon makineleri incelenerek aynı amaçta fakat farklı bir sistemde çalışan çift tüp basınçlı enjeksiyon makinesi tasarlanmış ve üretilen levha (profil) malzemeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s world plastic materials are used very widely because of their prevalence, variety and affordability, which also brings an abundance of job opportunities and because of this abundance various machines are manufactured to create a more comfortable lifestyle. Because of these characteristics, plastic materials are used in almost every area and by replacing the metals made the usage of plastics easier. Because of the workability of the plastic materials at low temperatures, better results are obtained when compared to other materials which have higher costs.Production of plastic materials has become more prevalent because of plastics? lower melting points compared to metals, the ease of their workability, their efficiency when handled in complex processes and etc. Production of plastic materials has increased day by day thanks to the different types of machines for the production plastics. The machines which are used in the production of different plastics are the injection type machines. In this study, two-sided injection machine has been manufactured and in this way by examining the existing injection machines, with the same goal but working with a different system double-tube pressure injection machine has been designed and the manufactured board materials have been analyzed.