Agrega tesisinde iş güvenliği risk analizi uygulaması
Occupational safety risk assessment application in ready aggregate plant
- Tez No: 269338
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Agrega, İş güvenliği, Madencilik, Risk analizi, Aggregate, Mining, Occupational safety, Risk assessment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez kapsamında; iş sağlığı güvenliği tarihsel gelişimi, iş sağlığı güvenliği alanında ülkemizde uygulanan mevzuatın neler olduğu, iş güvenliğinin önemi ve iş güvenliği risk analizi yöntemleri, agrega üretim teknolojisi, kullanımı ve açık işletme yöntemi ile işletilen agrega tesisine ait örnek bir modelle yapılan iş güvenliği risk analizi çalışmalarına yer verilmiştir.İnsan, temel ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak çalışma halindedir. Çalışma hayatında ki tarihsel gelişime bakıldığında, özellikle sanayi devriminde insana olan ihtiyacın fazla olması ve insanların da yaşamlarını sürdürmeleri için işe olan ihtiyaçları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunun göz ardı edilmesine neden olmuştur. Ancak sanayi gelişmelerini tamamlayan ülkeler, insanına önem vermeye başlamış ve sürekli olarak çalışma şartlarının iyileştirilmesi çalışmaları yapmışlardır.Ülkemiz inşaat sektörü için olmazsa olmaz bir malzeme olan agrega üretimi, henüz çalışanları için uygun çalışma şartlarına ulaşamamıştır. Bu çalışmanın amacı agrega tesisinde çalışan insanların, çalıştıkları yerlerde ne tür tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkına varmalarını sağlamak ve kazaların önlenmesine yardımcı olmaktır. Çalışanların, tehlikesi bilinen bir faaliyet yerine getirirken faaliyetin riskine uygun olan önlemleri almaları ve sonuçta herhangi bir kazaya maruz kalmamaları temel hedeftir. Bu sayede ülkemizde çalışanların çalışma koşullarının evrensel standartlara getirilmesine katkıda bulunulmuş olacaktır. Çalışma koşulları iyileştirilmiş bir iş yerinde çalışan kişiler daha mutlu yaşayacaklardır. Ülkemizde de insana verilen değer artmış olacak ve her yönüyle refah toplum olma hedefine yaklaşılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis historical evolution of occupational health, the laws governing the issues related to the field of health and safety in Turkey, the importance of health and safety, occupational health risk assessment methods, aggregate extraction and production technology and its uses and finally occupational safety risk assessment application in a ready aggregate plant are discussed.People are in a state of continual working to meet basic needs. When the historical development in working life is considered, the main reason behind the ignorance of improving working conditions has been the ever increasing need for workers especially during the times of industrial revolution and the people?s need for work to maintain their lives. It is only after the completion of industrialization age that countries have started attaching importance to human lives and thus commenced a continual effort towards amending workers? conditions.Aggregate production, which is a necessary constituent of Turkey?s construction sector, has not yet attained a satisfactory level in terms of proper working conditions. The objective of this study is thus to enable the workers employed in aggregate production plants to be aware of dangerous situations and to assist in prevention of workplace accidents. The basic target is to enable the workers take proper measures against risks caused by an activity with known dangers and eventually be not exposed to any accidents. By this way a contribution can be made in workers? working conditions towards elevating to universal standards. Workers employed in workplaces with improved working conditions would live more delighted. The value given to human in our country would increase and the ideal of being a prosperous society in all its aspects would be approached.