Models of synchronous production lines with no intermediate buffers
Ara stoksuz eş zamanlı üretim hattı modelleri
- Tez No: 269401
- Danışmanlar: PROF. DR. SENCER YERALAN, PROF. DR. SİNAN KAYALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok İstasyonlu Üretim Hatları, Kesikli Zaman Markov Modeli, Bozulabilir Makinalar, Kesin Çözümler, Sıfır Ara Stok, Multi-Station Production Lines, Discrete-Time Markov Chains, Unreliable Machines, Exact Solutions, No Intermediate Buffers
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bozulabilir makinalardan oluşan üretim hatları literatürde geniş yer bulmuştur. Özellikle iki makinalı hatlar, model ve analiz kolaylığı nedeniyle çok makinalı hatlara kıyasla daha çok çalışılmıştır. Literatürde, uzun hatlar, ayrıştırma methodu ile, iki makinalı hatlara bölünerek incelenmiştir. Ayrıştırma methodu, makinalar arası en az iki veya üç ara stok koşulu getirmektedir. Fakat, Toyota üretim sistemi gibi günümüz modern üretim hatları, makinalar arası ara stokları kaldırmak istemektedir. Çalışmamız, çok makinalı ve ara stoksuz üretim sistemlerini konu almaktadır. Sistem davranış analizleri için, sistem karakteristiklerini belirleyen, sistem geçiş olasılıkları matrisini otomatik olarak yaratan algoritmalar geliştirilmiştir.Geliştirilen algoritmalar, yazılım paketleri kullanıma uygun ve kesin sonuç veren çalışmalardır. MATLAB yazılım ortamında geliştirilen program sonucu durağan durum olasılıkları hesaplanmıştır. Burada amaç, makinaların boş kalma ve tıkanma oranları, sistemin üretim hızı ve hattaki parça sayısı gibi performans ölçütlerini analiz etmektir. Ek olarak, üç, dört ve beş özdeş makinalı sistemler için, durağan durum olasılıkları hesaplanarak sistem parametreleri ve sistem performansı arasındaki ilişki incelenmiştir.Üretim hızı ile üretimdeki parça sayısı kriterleri icin data analizi yapılarak geçerli formüller elde edilmiştir. Analiz sonuçları, geliştirilen algoritmaların kesin sonuçlar için ve de önerilen formüllerin ise yaklaşık sonuçlar için geçerli ve kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Production lines with unreliable machines have received a great amount of attention in the literature. Especially, two-station systems have mostly been studied because such systems are easier to handle when compared to the longer lines. In literature, longer lines are usually evaluated by a decomposition algorithm, whereby the long line is partitioned into chunks of two-station lines. Decomposition algorithms require intermediate buffer storages of capacity at least two or three. The trends in modern manufacturing practices, on the other hand, such as the Toyota Production System, dictate that intermediate storages be eliminated. Our work studies multi-station lines with no intermediate storage. We develop software to automate the generation of transition probability matrices to allow the analysis of system behavior.The algorithm allows the use of software packages to handle computations and to solve for exact solutions. Long-run behavior is obtained via the algorithm developed in the computational environment MATLAB. The purpose is to analyze the system performance measures such as starvation and blockage times of stations, production rate and work-in-process.In addition, the production rate and the work-in-process measures over failure and repair probabilities are curve-fit to establish simple and useful empirical formulas for lines consisting three, four and five identical stations. Numerical analyses show that the proposed algorithm is effective for exact solutions and the suggested formulas are valid for approximate solutions.