Geri Dön

Models of synchronous production lines with no intermediate buffers

Ara stoksuz eş zamanlı üretim hattı modelleri

  1. Tez No: 269401
  2. Yazar: HANDE ÇETİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENCER YERALAN, PROF. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok İstasyonlu Üretim Hatları, Kesikli Zaman Markov Modeli, Bozulabilir Makinalar, Kesin Çözümler, Sıfır Ara Stok, Multi-Station Production Lines, Discrete-Time Markov Chains, Unreliable Machines, Exact Solutions, No Intermediate Buffers
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 107

Özet

Bozulabilir makinalardan oluşan üretim hatları literatürde geniş yer bulmuştur. Özellikle iki makinalı hatlar, model ve analiz kolaylığı nedeniyle çok makinalı hatlara kıyasla daha çok çalışılmıştır. Literatürde, uzun hatlar, ayrıştırma methodu ile, iki makinalı hatlara bölünerek incelenmiştir. Ayrıştırma methodu, makinalar arası en az iki veya üç ara stok koşulu getirmektedir. Fakat, Toyota üretim sistemi gibi günümüz modern üretim hatları, makinalar arası ara stokları kaldırmak istemektedir. Çalışmamız, çok makinalı ve ara stoksuz üretim sistemlerini konu almaktadır. Sistem davranış analizleri için, sistem karakteristiklerini belirleyen, sistem geçiş olasılıkları matrisini otomatik olarak yaratan algoritmalar geliştirilmiştir.Geliştirilen algoritmalar, yazılım paketleri kullanıma uygun ve kesin sonuç veren çalışmalardır. MATLAB yazılım ortamında geliştirilen program sonucu durağan durum olasılıkları hesaplanmıştır. Burada amaç, makinaların boş kalma ve tıkanma oranları, sistemin üretim hızı ve hattaki parça sayısı gibi performans ölçütlerini analiz etmektir. Ek olarak, üç, dört ve beş özdeş makinalı sistemler için, durağan durum olasılıkları hesaplanarak sistem parametreleri ve sistem performansı arasındaki ilişki incelenmiştir.Üretim hızı ile üretimdeki parça sayısı kriterleri icin data analizi yapılarak geçerli formüller elde edilmiştir. Analiz sonuçları, geliştirilen algoritmaların kesin sonuçlar için ve de önerilen formüllerin ise yaklaşık sonuçlar için geçerli ve kullanılabilir olduğunu göstermiştir.

Özet (Çeviri)

Production lines with unreliable machines have received a great amount of attention in the literature. Especially, two-station systems have mostly been studied because such systems are easier to handle when compared to the longer lines. In literature, longer lines are usually evaluated by a decomposition algorithm, whereby the long line is partitioned into chunks of two-station lines. Decomposition algorithms require intermediate buffer storages of capacity at least two or three. The trends in modern manufacturing practices, on the other hand, such as the Toyota Production System, dictate that intermediate storages be eliminated. Our work studies multi-station lines with no intermediate storage. We develop software to automate the generation of transition probability matrices to allow the analysis of system behavior.The algorithm allows the use of software packages to handle computations and to solve for exact solutions. Long-run behavior is obtained via the algorithm developed in the computational environment MATLAB. The purpose is to analyze the system performance measures such as starvation and blockage times of stations, production rate and work-in-process.In addition, the production rate and the work-in-process measures over failure and repair probabilities are curve-fit to establish simple and useful empirical formulas for lines consisting three, four and five identical stations. Numerical analyses show that the proposed algorithm is effective for exact solutions and the suggested formulas are valid for approximate solutions.

Benzer Tezler

  1. Asenkron transfer modu ve çerçeve aktarma

    Asynchronous transfer mode and frame relay

    HALİT DÖNMEZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜNSEL DURUSOY

  2. Kararlılık analizinde kullanılan senkron makina modelleri

    Synchronous machine models used in stability analysis

    MEHMET S. KÜÇÜK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1990

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. M. EMİN TACER

  3. Elektrik enerji sistemlerinde güç kalitesi

    Power quality in electrical energy systems

    ALİ GEMİCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. NESRİN TARKAN

  4. Esnek rotorlarda dengeleme probleminin incelenmesi

    The Analysis of the balancing problem in flexible rotors

    HAKAN ÇİFTÇİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. H. TEMEL BELEK

  5. 4 kW beş fazlı bir senkron relüktans motor tasarımı veperformans analizi

    Design and performance analysis of a 4 kW five-phasesynchronous reluctance motor

    SİNAN OĞUZHAN BAŞKURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LALE TÜKENMEZ ERGENE