Corporate image: A study in establishing visual identity and the analysis of an existing trademark
Kurumsal görünüm: Görsel kimliği oluşturmaya ve mevcut bir amblemin analizine yönelik bir çalışma
- Tez No: 26942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKSEL ERDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: kurumsal imaj, kurum kimliği, amblem, tasarım kriterleri, corporate image, corporate identity, trademark, design issues
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET KURUMSAL GÖRÜNÜM: GÖRSEL KİMLİ?İ OLUŞTURMAYA VE MEVCUT BİR AMBLEMİN ANALİZİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Alper Aydınalp Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Erdağ Aksel Şubat, 1993 Kurumlar çoğu zaman kimlikleri ile birbirlerinden ayrılırlar ve müşteriler bir ürün veya hizmet üzerindeki seçimlerini kurumların kimliklerine ve bünyelerine göre yaparlar. Bir kurum kendi kimliğini birçok yollarla yansıtabilir; fakat amblem firma standartlarını belirtmenin en ekonomik ve net yoludur. Amblem görsel ifade biçimidir ve çoğu kurum hakkında açık ve kısa mesaj verir. Dolayısıyla amblemler doğru ve istenilen mesajı vermek üzere firmalar için özel tasarlanmalıdırlar. Burada amblemin grafik tasarımı önem kazanır. Bir kurumun görsel olarak tanımlanması için tasarımcının görevi bazı tasarım kriterlerini kullanarak amblemin görsel elemanlarını organize etmek olmalıdır. Bu tasarım kriterleri görsel formlarda bütünlük sağlamak için kullanılırlar. Kurum imajı olarak, tutarlı bir amblem ve bilinçli kullanım, iyi bir kurumsal imaj oluşturmaya katkıda bulunur. Görsel ifade biçimlerinin bir bütün olarak algılan abilmeleri için görsel elemanların, bazı tasarım kriterleri gözönünde tutularak tasarlanması esastır. Kurum kimliği tasarımı çerçevesinde amblemi görsel ifade biçimi olarak kabul ettiğimizde, amblemin kullanımı bütünlük teşkil etmelidir. Amblemin yanlış kullanımı, kurum imajı üzerinde çeşitli tehlikeler doğurabilir. Tasarım kriterlerini kullanarak amblem, hem ayrı bir birim olarak tasarım açısından, hemde kurum kimliği tasarımı açısından bir bütün olarak algılanması incelenebilir. Kurum tasarımı kapsamında amblemin analizi arzulanan imajın ifade edilmesinin başarısını inceler ve ifade edilen imajın muhafaza edilmesine katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORPORATE IMAGE: A STUDY IN ESTABLISHING VISUAL IDENTITY AND THE ANALYSIS OF AN EXISTING TRADEMARK Alper Aydın alp M. F. A. in Graphic Design Supervisor: Assoc. Prof. Erdağ Aksel February, 1993 Organizations are most of the time, distinguished by their identities and consumers decide on a product or a service according to an organizations identity and structure. An organization may reflect its identity in many ways but a trademark is the most economic and clearest way of declaring what the organization stands for. It is a visual statement and may give a concise message about the organization. So trademarks have to be custom designed in order to give the correct message and desired image. Here graphic design becomes essential. For visual definition of an organization, a designer's task is to organize the visual elements by utilizing some design issues. These design issues are utilized to reach unity in the visual forms. In terms of corporate image, a unique trademark will contribute to convey a unique corporate image. Unity is essential for all“visual organizations”. When we consider a trademark as a visual statement within“corporate design”, its articulation becomes essential. The wrong usage of a trademark may cause various damages on corporate image. By utilizing the design issues the trademark can be analyzed both as a separate entity and also in terms of corporate design. The analysis of a trademark in corporate design will prove to be succesful in conveying the desired image and may contribute to maintain the conveyed image.