Soil and water analysis techniques for agricultural production
Tarımsal üretim içintoprak ve su analiz teknikleri
  1. Tez No: 269428
  2. Yazar: NUH MARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ G. GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak kalitesi, su kalitesi, besin maddeleri, sulama suyu, tarım, Soil quality, water quality, soil nutrients, irrigation water, agriculture
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'deki bazı bilinçsiz çiftçilerin bitkisel üretim için gübre ve tarım ilaçlarını artan miktarda kullanmaları toprak kirliliğine ve tarımsal üretim için toprağın verimsizliğine neden olmaktadır. Fazla ve/veya düşük kaliteli sulama suyu kullanımı da bitkisel üretim sırasında sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada toprak ve su kalitesi ODTÜ ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ait Ankara'daki Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Laboratuvarlarında basit ve güvenilir teknikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Toprak ve su örnekleri standart teknikler kullanılarak Ankara, Bolu, Çorum ve Kırıkkale'den toplanmıştır.Toprak örneklerinin tekstürü toprak test sonucuna göre tınlı ve killi tınlı olarak belirlenmiştir. Toprak örneklerinin toplam tuz oranı % (a/a) 0.033?0.063 arasında değişmektedir. Tuzluluk oranı % 0.15'ten küçük olduğu için bu topraklar az tuzlu topraklardır. Toprak örneklerinin pH'sı 7.86?8.15 arasında değiştiğinden bu topraklar hafif alkali topraklardır. Toprak örneklerinin fosfor derişimleri 4.95?35.45 P2O5 kg/da arasında değişmektedir. Bazı toprak örnekleri fosfor içeren gübre kullanımı nedeniyle yüksek seviyede (P2O5 12 kg/da'dan çok) fosfor içermektedir. Toprakların potasyum derişimleri 141?286 K2O kg/da arasında değişmektedir, dolayısıyla bu topraklardaki potasyum içeriği bitkisel üretim için yeterlidir. Toprakların kireç içeriği ise % (a/a) 1.04?2.67 CaCO3 arasında bulunmuştur. Toprak örnekleri, kireçli olmakla birlikte yüksek düzeyde kireç içermediklerinden tarımsal üretim için uygundur. Toprakların organik madde içeriği % (a/a) 0.83?2.04 arasında bulunmuştur ve organik madde miktarının bitkisel üretim için yeterli değildir.Yirmi iki su örneğinin elektriksel iletkenlik (EC) değerleri 0.384?1.875 dS/m arasında bulunmuştur. Su örneklerinin EC değerlerine göre orta tuzluluktan yüksek tuzluluğa (EC değerleri 0.205 ile 2.250 arasında ise) kadar sıralandığı söylenebilir. Su örneklerinin tuzluluk oranları çok yüksek bulunmadığından bitkiler için sulama suyu olarak kullanılabilir. Su örneklerinin pH değerleri 7.18?8.10 arasında bulunmuştur, dolayısıyla bu örnekler hafif alkalidir. Ondokuz su örneğinin bikarbonat derişimleri 200 mg/L'den fazla olduğundan süs bitkilerinin sulanmasında kullanılması uygun değildir. Ankara Gölbaşı'ndan getirilen su numuneleri hariç diğer suların sodyum adsorpsiyon oranı (SAO) 1?9 arasında bulunmuştur. Düşük seviyede sodyum içeren bu su örnekleri bütün topraklarda sulama suyu olarak kullanılabilir. Ankara Gölbaşı ve Sincan 1 su örneklerinde Artık Sodyum Karbonat (ASK) değeri 2.50 meq/L'den yüksek olduğu için bu sular sulama suyu olarak uygun değildir. Etimesgut, Sincan?2 ve Kazan su örneklerinde ASK değeri pozitif ve 2.00 meq/L'den küçük, diğer tüm su örneklerinde ise negatiftir, bu nedenle bu sular sulama için güvenlidir.Pratik tarla analiz tekniklerini mikro besin elementleri dışındaki parametreler için geliştirmek mümkün olabilir. Kırsal alanda toprak ve su kalitesi parametrelerinin tayini içinde gerekli araç ve aletlerle donatılan küçük bir Laboratuvar kurulması ve bir veya iki çiftçinin eğitilmesiyle mümkün olabilir. Bu çalışmada kazanılan deneyimlerle bu tekniklerin bazıları gelecek yıllarda kırsal kesimde çiftçiler tarafından kolaylıkla uygulanabilecek ve verim artışını sağlayacak toprak ve su testlerine dönüştürülebilir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, usage of increasing amounts of fertilizers and pesticides by some unconscious farmers cause soil pollution and soil infertility for the crop production. Usage of water in excessive amounts and/or in poor quality for irrigation creates problems during the plant production. So in this study, soil and water samples were analyzed by using simple and reliable techniques for the soil and water quality in laboratories of METU and Soil Fertilizer and Water Resources Central Research Institute Laboratory in Ankara. The soil and water samples were collected using the standard techniques from Ankara, Bolu, Çorum and Kırıkkale.According to the soil test results, the textures of the soil samples are found as loam and clay loam. The total salt content of the soil samples are between 0.033 ? 0.063 % (w/w), meaning they are low salinity soils (total salt less than 0.15 % w/w). The pH of the soil samples are between 7.86?8.15, they are slightly alkaline. The phosphorus concentrations of soil samples are in a range 4.95 to 35.45 P2O5 kg/da. Some of the soil samples have too high phosphorus content (greater than 12 P2O5 kg/da). The potassium content of soil samples are found between 141?286 K2O kg/da, so the soil is efficient for crop production. Lime content of the soil samples is between 1.04?2.67 % (w/w) CaCO3. It means all of the soil samples are calcareous but it is not too high for the agricultural production. Organic matter content of soil samples are found between 0.83?2.04 % (w/w). This means the soils are limited in their organic matter content for the crop production.Analysis of 22 water samples yielded EC values between 0.384 ? 1.875 dS/m. Water samples have moderate to high-salinity (if EC values between 0.205 and 2.250 dS/m), yet these can be used for the irrigation of the crops. pH values of water samples are found between 7.18-8.10, meaning that they are slightly alkaline. Bicarbonate concentrations of 19 of the water samples are greater than 200 mg/L. These waters may not be suitable for irrigation of ornamental plants. All of the water samples, except water samples from Gölbaşı, have sodium absorption ratio (SAR) values between 1 and 9. Water samples with low SAR values, except water samples from Gölbaşı, can be used for irrigation of almost all soils with little danger of developing harmful levels of sodium. The Residual Sodium Carbonate (RSC) values of water samples Ankara Gölbaşı and Sincan-1 are greater than 2.50 meq/L and these water samples are not suitable for the irrigation. RSC values of Etimesgut, Sincan-2 and Kazan water samples are positive and lower than the value 2.00 meq /L. All the other water samples have negative RSC values so they are the safe to use for irrigation.It has been observed that development of practical field analysis techniques for all soil and water quality parameters may be possible with exception of micronutrient determination. For determining soil and water quality parameters in the rural areas there is a need to establish a small laboratory with necessary equipment and apparatus and training one or two farmers. With the experience gained in this study, some of these techniques may be adapted to the rural field applications, so soil and water may be tested by the farmers for better yields.