Beton kemer köprü modellenmesi
Concrete arch bridge modelling
  1. Tez No: 269474
  2. Yazar: REZA SHİRZAD REZAEİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL BEGİMGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kemer köprü, beton, sonlu elemanlar, Arch bridge, concrete, FEM
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi kullanarak beton kemer köprü davranışı incelenmiştir. Bu nedenle statik deney sonuçları kullanarak, sayısal modelleme SAP2000 programında yapılıp sonuçları karşılaştırılmıştır.Akberabad beton köprüsü bir demir yolu köprüsüdür. Bu köprü 5 açıklıklı ve 6 metrelik kemerlerden oluşmaktadır. Köprü İran'da Tahran- Ghom eski demiryolunun 24 kilometresinde yer almıştır. Köprü yapısı 60 yıl önce yapılmış olup ve donatısız beton kemerdir. Deney sonucunda köprünün kemer kilidinde bazı çatlakların oluştuğu gözlenmiştir.Başka araştırıcıların 5 açıklıklı köprünün orta açıklığına 500 tonluk yayılı yükleme yaptıkları deney sonuçları dikkate alınarak, SAP2000 de SHELL eleman kullanarak iki boyutlu model geliştirildi, gerilmeler ve deplasmanlar bulundu orta açıklıklardaki deplasman deney sonucu ile kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to demonstrate the concrete Arch Bridge by using finite element methods. In this way by usage of static testing results, numerical modeling was calculated by SAP2000.Akberabad Bridge is one of the old railway bridges in IRAN. The bridge has five- 6-meter spans and is located in the 24th kilometer of Tehran-Ghom old railway. The structure of the bridge, constructed 60 years ago, is a type of unreinforced concrete arch. And there were the cracks on the keystone part of the arches.The laboratory test results by other researches on the five span bridge which was loaded by 500 tons of distributed load in middle of the span, was concerned. by the using of shell elements, it was modeling and testing in 2D by sap2000.The main stress and displacement was appeared in the middle arch of the bridge. Finally the software analysis of the mid span displacement was compared by the test results.