Research and product design to minimize food waste in western domestic kitchens
Batı ev mutfaklarında yiyecek atıklarını azaltmak üzerine araştırma ve ürün tasarımı
- Tez No: 269553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OWAİN PEDGLEY, YRD. DOÇ. DR. WALTER APRİLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: mutfak aletleri, yemek ziyanı, kullanıcı odaklı tasarım, food waste, kitchen appliances, user-centred design
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezin amacı batılı ev mutfaklarında yiyecek atığı sorununu en aza indirgemek için tasarım yaklaşımlarını incelemektir. Tez insanların yiyecek atığına karşı olan davranışlarını anlamaya odaklanmaktadır. Bu çalışmaya birbirine bağlı üç çalışma ve bir tasarım projesi dahil edilmiştir. Çalışma I'de, yiyecek atığına olan tavırları ve algıları incelemek için 18 katılımcıyla en fazla atılan yiyecek çeşitlerini ve yiyecek atıklarının nedenlerini ortaya çıkaran görüşme yapılmıştır. Çalışma I'in bulguları yiyeceğin işlendiği 4 farklı aşamada yoğunlaşmaktadır: edinme, hazırlama, tüketme ve depolama. Çalışma II, yiyecek atığı ile ilgili gizli ve sözle anlatılmayan bilginin incelenmesi için düzenlenmiş, üç kullanıcı ve iki tasarımcıdan oluşan üretken bir oturumdan oluşmuştur. Çalışma II, muhtemel tasarım yaklaşımlarını ortaya koymak için analiz edilen yiyecek atığının azaltılmasına yönelik kullanıcı tarafından oluşturulmuş fikirlerle sonuçlandırılmıştır. Bu sonuçlardan, yiyecek atığını asgariye düşürebilen ?kusursuz? mutfak aleti için bir ölçüt grubu düzenlenmiştir. Tasarım projesi, Çalışma I ve II'nin araştırma bulgularını temel alarak ev yiyeceği atıklarını azaltmaya yardımcı olmak için olası çözümleri içeren tasarım konseptleri derlemesinden oluşturmuştur. İki konsept ? Philips Dispense ve Canvas ? en çok atılan yemek çeşidiyle (ekmek ve ?meyve ve sebze?) ilgili olduğu için daha ileriye taşınmıştır. Çalışma III'te, Philips Dispense ve Canvas bir anketle değerlendirilmiştir. Sonuçlara gore, çocuğu olmayan yoğun çalışan çiftler tarafından, Philips Canvas en düşük dereceyle değerlendirilirmiştir. Canvas mevcut stok hakkında bilgi verip ev sahiplerini yiyecekleri israf etmemeleri için ikna etmektedir. Philips Dispense ise en yüksek dereceyle değerlendirilmiştir olup bu ürün yiyecek atığı sorumluluğunu kullanıcının üzerinden almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explore design directions to minimize a food wastage problem in western domestic kitchens. Central to the thesis is an understanding of people?s behavior towards the food waste phenomenon. Three interconnected studies and one design project are included. In Study I, 18 participants were interviewed to explore their perceptions and attitudes towards food waste, revealing the most wasted food types and reasons for food wastage. The findings of Study I are clustered under four phases of food handling: acquisition, preparation, consumption and storage. Study II comprised a generative session with three users and two designers, devised to explore latent and tacit knowledge regarding food wastage. Study II resulted in user-generated ideas for minimizing food waste, which were analyzed so as to reveal possible design directions. From these results, a set of criteria for a `perfect? kitchen appliance, which could minimize food waste, was drawn-up. The design project took the research findings of Study I and II and devised a collection of design concepts as possible ways to help reduce domestic food waste. Two concepts ? Philips Dispense and Canvas - are taken further because they relate to the most wasted food types: `bread? and `vegetables and fruits?. In Study III, Philips Dispense and Canvas were evaluated with a questionnaire. According to the results, in households containing busy couples without children, Philips Dispense is valued highest (it takes the food waste responsibility away from users) whereas Philips Canvas was valued lower (it gives feedback on current stocks and persuades homeowners not to waste food).