Kalibrasyon tedarikçisi seçiminde ölçütlerin belirlenmesi ve çok amaçlı karar verme modeli yaklaşımı
Determining criterias in calibration supplier selection and multi objective decision making model approach
- Tez No: 269678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL ERGİNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Karar Verme Modeli, Kalibrasyon TedarikçisiSeçimi Kriterleri, Multi Objective Decision Making Model, Calibration Supplier
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada kalibrasyon tedarikçi seçimi gibi çok amaçlı bir problem için uygun bir model oluşturulmaya çalışılmıştır. Model oluşturulurken öncelikle literatür araştırması yapılmış ve hizmet sektöründe tedarikçi seçimi için bir çalışmanın olmadığı görülmüştür. Literatürdeki çalışmaların genelde hammadde-yarımamul alımı için olduğu gözlenmektedir. Dolayısıyla kalibrasyon tedarikçisi seçimi için ilk defa bu çalışmada bir anket uygulaması yapılmıştır. Anket çalışmasında kalibrasyon hizmeti için tedarikçi seçim kriterlerini belirlenmiştir. Genelde her sektör, ürün ya da sistemin kalitesini artırmak amacıyla kalibrasyon yaptırmaktadır. Bu durum her sektördeki kuruluşların kalibrasyona ihtiyacı olduğunu ve kalibrasyon tedarikçi seçimi için bir yöntem geliştirme gereğini ortaya koymaktadır. Literatür araştırmasında ürün tedarikçisi seçiminde yapılan çalışmaların genelde tek ürün için olduğu görülmektedir. Bu çalışma çok ürün için çok amaçlı bir kalibrasyon tedarikçi seçimi önermektedir. Önerilen çok amaçlı karar modeli bir örnek üzerinde uygulanarak; zaman, sertifikalı uzman, kalibrasyon talebinin karşılaması gibi kısıtlar altında maliyet enküçüklenmeye ve tedarikçi değerlendirme sonucu enbüyüklenmeye çalışılmıştır. İki amaç fonksiyonu ve dört kısıt kullanılarak çok amaçlı bir model oluşturulmuştur. Model iki evreli yaklaşım ile çözülmüştür. Model iki aşamalı yaklaşım ile çözülmüştür. İki amaç da istenen derecelerde sağlanarak iyi bir çözüm elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is trying to create an available model for a multi-objective problem which's related to calibration supplier selection. Before creating model, firstly litearature research was made and the result shows that there is not any detailed study about supplier selection upon service industry. Generally it was monitored that literatural workings of purchasing generally for raw materal and semi-manufactured. So there is a questionnaire for calibration supplier selection in this study for the first time. Level of significance of supplier selection criterias for calibration service was determined in the questionnaire. Mostly, every organization make calibration for increasing the quality of their products and systems. In that case, it shows that organizations from all sector of industry need calibration and requirement of developing a methodolgy for calibration supplier selection. Literature research generally show us these studies are for only a product. This study is proposed multi objective calibration supplier selection for multi-products. Proposed multi objective decision model was applied on an example under the restrictions as time, certificated experts and satisfication of calibration demand herewith trying to minimizing cost and maximizing the result of supplier evaluation. By using two goal function and four restriction an multi-objective model was developed. Model was solved with two phase approach. Requested results provided from two goals and also good solution genareted.