İnşaat sektöründe yap sat sistemi sözleşme anlaşmazlıkları çözüm sistemi
The solution system of contract disputes of make sell system in construction sector
  1. Tez No: 269681
  2. Yazar: MURAT TİMÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yap-Sat Sistemi, Sözleşme Anlaşmazlıkları, Özel Sektör, Yapıcı Firma Kavramı, Make-Sell System, Contract Disputes, Private Sector, ConstructiveFirm Concept
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ekonomik açıdan belli bir seviyenin üstüne çıkmış olan ülkelerde özel sektör inşaat yapımı noktasında büyük oranda pay sahibi olmaya başlamaktadır. Bu durum yapıcı firmalarla yer sahiplerini iş noktasında beraber çalışmaya zorlamaktadır. Hakların ve çalışma biçiminin kanunlarca da tam belirlenmediği ortamlarda sözleşme konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir.Özel sektörün kendisinin yer sahibi olmadığı projelerde genel eğilim yap-sat türü sözleşmeler yaparak işi almaktır. Arsa değerlerinin şehir merkezlerinde çok kıymetli olması yapıcı firmaları arsaya bedel ödemediği bu tip sisteme yönlendirmektedir. Sistemle ilgili çok net kuralların olmayışı ve yapıcı firma kavramının tam bir uzmanlık alanı olmayışı birçok sorunu beraberinde getirmektedir.Memleketimizde uygulanmakta olan yap-sat sisteminde sözleşmelerde anlaşmazlıklar yaşandığı belli bir gerçektir. İlgili belediyeler, noterler ve meslek odaları sistemin belli bir düzenlemeye sokulması gerektiğinde hemfikirdirler. Yapıcı firma kavramının her sermaye sahibinin yapabileceği bir iş kavramından çıkartılıp uzmanlık alanı olan bir mesleki kuruluş olması gerekmektedir.Bu çalışmada, yap-sat sisteminde sözleşme anlaşmazlığı yaşayan 82 adet durum incelenmiştir. İçlerinden en sık karşılaşılan sorunlar anlatımlı bir şekilde irdelenmiştir. İrdeleme sonucunda sözleşme düzenleme biçiminin ve yapıcı firma kavramının bir kanuna bağlanması gerekliliği kanaati hasıl olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the countries that has exceeded economically a certain level, the private sector is largely becoming shareholder. This situation is forced consructive firms and landowners to work together in constructive work. Contract disputes were seen in environments that has not been set the rights and the forms of work by law.The general trend is to take job by makig make-sell contracts in the projects which private sector is not the landowner. Being so precious values of lands in city centers leads contractors to this type of system that has no pay for land. The lack of a clear rule about the system and the concept of constructive firm specializes raises many problemsIt?s a particular reality that in make-sell system which is implemented in our country conflicts are experiencing in contracts. Relevant municipalities, notaries and chambers are agree on that system needs to a specific regulation. The concept of constructive firm may be removed from a business concept that all equity firms can do to be an organization with expertise is required.In this study, 82 cases were investigated that has contract disputes in make-sell system .Very common problems of them are investigated by narrating in a way. As a result of this analysis it is understood that connecting to a law order of contractual arrangements and the concept of a constructive firm is vitally necessary.