Mimari tasarım sürecinin betimlenmesi
Describing architectural design process
- Tez No: 269746
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari tasarım süreci, mimari ürün, Architectural design process, architectural product
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez mimari tasarım sürecini mimar ve mimari ürün ilişkisi üzerinden irdelemektedir. Gelişen, değişen ve farklılaşan günümüz koşullarında mimari ürün üretiminin mimari tasarım kavramıyla değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Mimari tasarım, mimari ürünün gerçekleşmesine yönelik düşünsel bir eylem olarak kabul edilmektedir. Nasıl başladığı, geliştiği, değerlendirildiği ve sunulduğu mimari tasarım sürecinde mimar ve mimari ürün ilişkisi temelinde ele alınmaktadır. Bu ilişki mimari tasarım süreci ile ilgili yapılan araştırmalar doğrultusunda analiz, sentez, değerlendirme ve iletişim olmak üzere dört ana aşamada incelenmiştir. Bütün aşamalarda, mimari ürünü diğer nesnelerden ayırt edici niteliklerin mimarın öznel tercih ve kararlarıyla belirlendiği görülmüştür. Ancak, mimari ürüne ait bu niteliklerin oluşumu tam anlamıyla bilinemese de mimari tasarım sürecinin incelenmesi ile açıklanabileceği düşünülmektedir. Tez, bu bağlamda, bir mimari tasarım süreci incelemesi ile örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the architectural design process through the relationship of architects and architectural products. The evaluation of architectural products in today?s developing and changing conditions by examining the design process is the intention of this work. Architectural design is considered to be the intellectual act performed to obtain the architectural product. Development, evaluation and presentation of architectural product is examined through the relationship of architects and their products. Researches on architectural design process dictates that it can be examined on four different sections such as analysis, synthesis, evaluation and communication. Personal decisions and preferences of the architects are distinctive features of architectural products in all phases of design process. This thesis will try to explain creative characteristics of architectural products though most of them are not known yet. An architectural design process is examined as an example for the explanation of the context in this thesis.