GAP bölgesinin sucul ortamlarında bulunan Gambusia affinis (sivrisinek balığı)'deki ağır metal birikiminin araştırılması
The investigation of heavy metal accumulation in Gambusia affinis (Mosquita fish) at aquatic environments of the GAP region
  1. Tez No: 269777
  2. Yazar: MEHMET NURİ AKTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KARADEDE AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gambusia affinis, Ağır metal, GAP, Biyolojik birikim, ICP-OES, Gambusia affinis, Heavy metal, GAP, Biological Accumulation, ICP-OES
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın konusu GAP bölgesinin 9 farklı istasyonundan alınan su, sediment ve sivrisinek balığındaki (Gambusia affinis) Cd, Cu, Co, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn gibi ağır metal seviyelerinin belirlenmesidir. Çalışılan istasyonlardaki sediment örnekleri incelendiğinde istasyonlar arasında lokal varyasyonların olduğu görülmektedir.ICP-OES kullanılarak yapılan analiz sonuçları değerlendirildiğinde ağır metallerin balığın kas ve iç organlarında farklı düzeyde biriktiği ve önemli farklılıklar göstermiş olduğu bulunmuştur (PZn>Mn>Cu şeklinde tespit edilmiştir. Gambusia affinis'in kas ve iç organlarındaki ağır metal konsantrasyonu FAO ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izin verdiği değerlerle uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to observe the levels of heavy metals such as Cd, Cu, Co, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn within water, sediment and ?mosquito fish? (Gambusia affinis) taken from 9 different stations of GAP. When sediment samples from the studied stations were observed, local variations came out between stations.When the analysis results were examined by ICP-OES method, it is observed that heavy metals are stored in muscles and inner organs of the fish and they carry some important differences (PZn>Mn>Cu following the order. It has been observed that heavy metal concentration of muscles and inner organs of Gambusia affinis is in accordance with (FAO and Ministry of Agriculture and Rural Affairs) allowed levels.