Sinop ilindeki göl, gölet ve baraj göllerinde bulunan balık türleri
Fish species found in the lakes, ponds and dams of Sinop, province Turkey
- Tez No: 269789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZTEKİN YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tatlı su balık türleri, Sinop İli, göl, gölet, baraj gölü, Freshwater fish species, Sinop Province, lake, pond, dam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma Eylül 2008-Haziran 2009 tarihleri arasında Sinop İl sınırları içerisindeki göl, gölet ve baraj göllerindeki balık türlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmada Merkez İlçe, Boyabat, Durağan, Erfelek, Ayancık ve Saraydüzü ilçelerinde toplam 21 adet su rezervi incelenmiş olup bunlardan biri doğal göl, 2'si baraj gölü, 18 adedi sulama göletidir.Fanyalı uzatma ağları, ığrıp ve serpme ağ kullanılarak örnekleme yapılan yerlerden 14'ünde balığa rastlanmış olup 6 gölet ve 1 baraj gölünde herhangi bir balık türü bulunamamıştır.İncelenen yerlerde Cyprinidae ailesine ait 11, Mugilidae ailesine ait 3, Gobiidae ailesine ait 2, Cyprinodontidae, Gasterosteidae, Percidae, Siluridae, Atherinidae ve Pleuronectidae ailelerine ait birer balık türüne rastlanmıştır.Araştırma sahasında 13 yer ile en yaygın balık türü Aynalı sazan (Cyprinus carpio) olup onu sırasıyla 4 yerde gözlenen Tatlısu kefali (Squalius cephalus) ve Siraz (Capoeta capoeta) ve 3 yerde rastlanan Havuz Balığı (Carassius carassius) ve Noktalı İnci Balığı (Alburnoides bipunctatus) izlemiştir. En fazla 11 tür ile Altınkaya Baraj Gölü'nde balığa rastlanmış olup onu 9 tür ile Sarıkum Gölü, 6 tür ile Nisi Göleti ve 4 tür ile Bektaşağa Göleti izlemiştir.İstilacı bir tür olan Pseudorasbora parva türünün Akgöl Göleti'nde bulunması araştırmanın özel bir bulgusu olarak dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between September 2008 and June 2009 in order to discover the fish species found in the lakes, ponds, and dams of Sinop Province.The research area primarily covers the Sinop provincial centre and some of its counties such as Ayancık, Boyabat, Durağan, Erfelek and Saraydüzü. Among 21 wetland areas examined for the study are 1 natural lake, 2 dams and 18 irrigational ponds.Based on the sampling activities, which was done by using multi-filament trammel nets, scoop nets and cast nets, 14 wetland areas were identified as having some sort of fish species while 6 ponds and 1 dam did not have any species.As a result of the sampling, 11 species belonging to Cyprinidae family, 3 species belonging to Mugilidae family, 2 species belonging to Gobiidae family, and only 1 species belonging to each of Cyprinodontidae, Gasterosteidae, Percidae, Siluridae, Atherinidae, and Pleuronectidae families were determined.The fish species discovered in the area of the study are Cyprinus carpio found in 13 different places, Squalius cephalus found in 4 different places, Capoeta capoeta found in 4 different places, Carassius carassius found in 3 different places and Alburnoides bipunctatus found in 3 different places.In terms of the number of fish species found in a particular wetland area, Altınkaya Dam had 11, Sarıkum Lake had 9, Nisi Pond had 6 and Bektaşağa Pond had 4 different fish species.One of the most noteworthy findings of the study is the discovery of an invader type of fish species in Akgöl Pond; that is, Pseudorasbora parva.