Fen ve teknoloji öğretiminde internet tabanlı 2D ve 3D multimedya kullanımı
Science and technology lesson to internet based 2D and 3D multimedia uses
  1. Tez No: 269788
  2. Yazar: MEHMET ALİ ŞENAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MERVE POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Karikatür, İnternet Tabanlı Eğitim, Animation, Caricature, Internet-Based Learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnternet, bilgisayar teknolojisinin günümüzdeki en önemli ürünüdür ve birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle eğitim alanında internet kullanımı hızla artmıştır. Bu nedenle, yeni eğitim sisteminde öğrenciler bilgilere kendileri ulaşmaktadır böylece aktif öğrenmeyi gerçekleştirmektedirler. Fen ve Teknoloji dersi soyut kavramlar içerdiğinden ilköğretim öğrencileri açısından anlaşılması zor bir derstir. Animasyon ve karikatür kullanılarak kavramlar somutlaştırılabilir böylece öğrencilerin soyut kavramları anlaması kolaylaşır. Bunu gerçekleştirebilmek için animasyon ve karikatürlerle hazırlanan bir internet sitesi oluşturulmuştur.Bu çalışmada; ilköğretim 6.sınıf ?Maddenin Tanecikli Yapısı ve Özellikleri?, 7. sınıf ?Maddenin Yapısı ve Özellikleri?, 8. sınıf ?Maddenin Yapısı ve Özellikleri? üniteleri ile sınırlı bir eğitim portalı (FENdeposu) hazırlanmıştır. Hazırlanan bu eğitim portalı Manisa İli Soma İlçesi Cenkyeri Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Kurtuluş İlköğretim Okulunda, toplam 269 öğrenciye uygulanmıştır. Veri analizi için SPSS 15 programında t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır.İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin, Fen ve Teknoloji dersinde kullanılmak üzere geliştirilen FENdeposu eğitim portalının kullanımı hakkındaki görüşleri okulların merkez ve kırsal olma durumlarına göre farklılık göstermekte midir?Fen ve Teknoloji Dersinde İnternet Tabanlı 2D ve 3D Multimedya Kullanımının genel, öğretimsel ve tasarım özellikleri bakımından uygulama okulları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilerden uygulama okulları arasında genel özellikler bakımından anlamlı bir farklılık olduğu, öğretimsel ve tasarım özellikleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.Fen ve Teknoloji Dersinde İnternet Tabanlı 2D ve 3D Multimedya Kullanımının genel, öğretimsel ve tasarım özellikleri bakımından sınıflar arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre altıncı ve yedinci sınıflar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Altıncı ve sekizinci sınıflar ve yedinci ve sekizinci sınıflar arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.Hazırlanan eğitim portalının (FENdeposu) öğrenci görüşlerine göre; genel, öğretimsel ve sayfa tasarım özellikleri bakımından eğitimsel bir nitelik taşıyıp taşımadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre FENdeposu eğitim portalının genel, öğretimsel ve sayfa tasarım özelliklerinin eğitsel nitelik taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet is the most important product of computer technology and it has used in many area. Especially, the usage of internet has increased in the area of education. Therefore, new education system, students found knowledge/data by themselves, so students have access to the active learning. Science and Technology lesson has got abstract concepts, in this context; elementary school students difficult to understand this lesson. Concepts could be objectify by animation and caricature so students easy to understand abstract concepts. To achieve this, web site was prepared with animation and caricature.In this study, web site (FENdeposu) was prepared , it has this units : elementary school 6th class unit of ?Granular Structure of Matter and Properties? , elementary school 7th class unit of ?Structure of Matter and Properties?, elementary school 8th class unit of ?Structure of Matter and Properties?. This web site was implemented in Manisa ? Soma, this schools: Elementary School of Cenkyeri Cumhuriyet and Elementary School of Kurtuluş, total of 269 students. It was used Test of t and Test of ANOVA in SPSS 15 program for data analyze.Science and Technology lesson to internet based 2D and 3D multimedia uses generally, educational and design of characteristic relationship no significant differences were trying to determine whether. In this direction, according to access data, no significant differences between students? opinions were found.Science and Technology lesson to internet based 2D and 3D multimedia uses generally, educational and design of characteristic relationship no significant differences were trying to determine whether. In this direction, according to access data, no significant differences between demonstration schools were found.Science and Technology lesson to internet based 2D and 3D multimedia uses generally, educational and design of characteristic relationship no significant differences were trying to determine whether. In this direction, according to access to data analysis, there were no statistically significant differences between demonstration schools.It was prepared website (FENdeposu) which according to students? opinion, general, instructional and educational quality in terms of page layout and design features are determined to move does not move. In this direction, according to access data, website (FENdeposu) education portal, generally instructional and educational nature of page layout and design features that have been identified.