Karbon nanotüp esaslı biyosensörlerin geliştirilmesi
Development of carbon nanotube based biosensors
  1. Tez No: 269836
  2. Yazar: TAYFUN VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon nanotüp, biyosensör, kalem grafit elektrot, kitosan, B12 vitamini, voltametri, Carbon nanotube, biosensor, pencil grafite electrode, chitosan, vitamin B12, voltammetry
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
B12 vitamininin saptanması için kromatografik ve spektroskopik metotlar gibi farklı analitik metotlar bulunmaktadır. Ancak bu araçların kullanımı hem yüksek maliyetli hem de zaman alan işlemler gerektirmektedir. Elektrokimyasal yöntemler ise son zamanlarda üzerinde sıkça çalışılmakta olan daha hızlı ve daha basit yöntemlerdir. Bu yöntemlerde kullanılan elektrotların farklı malzemeler ile kaplanması yöntemlere üstün özellikler katmaktadir.Karbon nanotüpler (CNTs) üstün elektronik ve mekanik özelliklerinin bulunması, yüksek yüzey alanı/hacim oranına sahip olması ve çok kararlı bir nanomalzeme olmasından dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Son zamanlarda CNT'ler ile elektrotların duyarlılığının ve kararlılığının arttırılmasına yönelik birçok araştırma bulunmaktadır.Sunulan tez kapsamında ticari olarak temin edilen tek duvarlı karbon nanotüpler (SWNTs) çeşitli saflaştırma işlemlerinden geçirilmiş ve karakterize edilmiştir. Daha sonra tek kullanımlık kalem grafit elektrotlar SWNT/kitosan kompoziti ile kaplanmıştır. Kaplanmamış kalem grafit elektrotlar ile kıyaslanmış ve SWNT/kitosan kaplı elektrotların daha duyarlı olduğu görülmüştür. Hazırlanan elektrotlar B12 vitamini'nin nicel analizinde kare dalga voltametri yöntemi uygulanarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are various analytical methods for determination of vitamin B12, such as chromatography and spectroscopy based techniques. But the use of these tools are required costly and time comsuming procedures. However, recently electrochemical methods are frequently studied and they offer rapid and simple solutions. Also despite using standart methods, coating of the electrodes with various materials provides some adventageous properties.Today, carbon nanotubes (CNTs) are frequently used in many areas according to their excellent electronical and mechanical properties, high aspect ratio and being very stable nanomaterial. Recently CNT?s are used to enhance the sensitivity and stability of the electrodes.In the presented study, commercial single wall carbon nanotubes (SWNTs) are processed through several purification procedures and characterized. Then disposible pencil grafite electrodes are coated with SWNT/Chitosan composite. Modified electrodes are compared with unmodified pencil grafite electrodes and it is observed that SWNT/Chitosan coated electrodes are more sensitive than unmodified PGEs. SWNT/Chitosan modified electrodes are used in the quantitative analysis of vitamin B12 by performing square wave voltametry method.