Diabetes mellitus tip2 de bazı antioksidan enzimlerinin ve biyokimyasal kan ve idrar parametrelerinin incelenmesi
Analysing of some antioxidant enzyme activities and biochemical blood and urine parameters in diabetes mellitus type 2
  1. Tez No: 269856
  2. Yazar: MEHMET ERHAN ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus (Tip 2), biyokimyasal kan parametreleri, biyokimyasal idrar parametreleri, katalaz aktivitesi, süperoksit dismutaz aktivitesi, Diabetes mellitus (Type 2), biochemical blood parameters, biochemical urine parameters, catalase activity, superoxide dismutase activity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Diabetes mellitus, metabolizmada çok büyük anormallikler oluşturan hormonal bir hastalıktır. Bu hastalık, insülin salgılanmasındaki ve/veya etkisindeki mutlak ya da kısmı eksiklikle bağlantılı olarak ortaya çıkan kronik hiperglisemi ve karbohidrat, lipit ve protein metabolizmasındaki bozukluklarla karakterizedir. İnsülin yokluğunda glukoz, hücreler tarafından alınarak kullanılamaz. Bu hastalığın ortaya çıkmasında, insülin reseptörlerinin duyarlılığındaki azalma da önemli bir faktördür. Diyabetiklerin kandaki glukoz konsantrasyonu çok yüksektir. Tip I (genç tip) ve Tip II (yetişkin tip) olmak üzere iki tip diyabet vardır. Tip I diyabet, insülinin salgılanmadığı diyabet şekli olup ve genç yaşta ortaya çıkar. İnsülin yetersizliği ve/veya reseptör duyarlılığının azlığı sonucu oluşan diyabet ise tip II diyabet olup tip 1'e göre hafif ve yavaş seyreder.Diyabet tanısı, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Ulusal Diyabet Veri Gurubu gibi bazı uluslararası kuruluşların belirlediği ölçütlere göre konmaktadır. Bu ölçütlere göre diyabet tanısı konulabilmesi için, klasik diyabet bulguları olan bir kişide herhangi bir zamanda ölçülen plazma glukoz düzeyinin 200 mg/dl'ye eşit ya da üzerinde olması, HbA1c değerinin >7 olarak ölçülmesi ve OGTT sonucunda 2. saatteki plazma glukoz düzeyinin 200 mg/dl'ye eşit ya da üzerinde olması gerekmektedir.Yapılan çalışmada, Bursa Devlet Hastanesi'nin Dahiliye Bölümü'ne başvuran ve tip II diyabet tanısı konmuş 80 hastadan temin edilen kan örneklerinde katalaz, süperoksit dismutaz, açlık kan glukozu, ürik asit, trigliserid, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, kreatinin, üre, albumin, kalsiyum, fosfor, ALT, AST, sodyum, potasyum, , ASO, CRP, RF, HbA1C, OGTT, sedimentasyon, total bilirubin, direkt bilirubin, amilaz, Fe, WBC, RBC, Hgb, Hct, MCV, MCHC, MCH, PLT, sistolik ve diastolik kan basıncı, kan grubu parametreleri; idrar örneklerinde ise idrar yoğunluğu, glukoz, keton, pH ve protein çalışılmıştır.Ölçülen parametreler değerlendirildiğinde diyabetli grupta, potasyum, CRP, total ve direk bilirubin parametreleri hariç diğerlerinin normal değerler dışında çıktığı bulunmuştur. Diyabetli grubun katalaz ve süperoksit dismutaz aktivitelerinde de bir azalma saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is a hormonal disease which produces profound abnormalities of metabolism. It is characterized by absolute or relative deficiencies in insulin secretion and/or insulin action associated with chronic hyperglycemia and disturbances of carbohydrate, lipid and protein metabolism. Glucose can not be uptaken and used by cells in the absence of insulin. Decreased sensitivity of insulin receptors is also an important factor in the development of this disease. Diabetics usually have an abnormally high concentrations of glucose in the blood. There are two major classes of diabetes: type 1 (juvenile-onset) and type 2 (adult-onset). In type 1, there is no secretion of insulin and it begins early in life. In type 2, there are relative deficiencies in insulin secretion and decreased sensitivity of insulin receptors. It is slow to develop and milder than type 1.For diagnosing diabetes, it is used the criteria stated by some international institutions such as WHO and NDGG. In order to diagnose diabetes using these criteria, plasma glucose level must be equal or greater than 200 mg/dL at a given time, HbA1c must be greater than 7 and at 2nd hour of OGTT, plasma glucose level must be equal or greater than 200 mg/dL.For this study, we collected blood and urine samples of 80 diabetic patients (type 2) from Internal Medicine Department of Bursa State Hospital. In blood samples, catalase and superoxide dismutase activities, glucose, uric acid, triglyceride, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, creatinine, urea, albumin, calcium, phosphorus, ALT, AST, sodium, potassium, ASO, CRP, RF, HbA1C, OGTT, sedimentation, total bilirubin, direct bilirubin, amylase, Fe, WBC, RBC, Hgb, Hct, MCV, MCHC, MCH, PLT, systolic and diasystolic blood pressures were measured and also blood group parameters were analysed. In urine samples, urine density, pH, levels of glucose, keton and protein, were measured.When the data of diabetic patients were evaluated, the values of blood and urine parameters except potassium, CRP, total and direct bilirubin were found in normal ranges. In diabetic group, decreased activities of catalase and superoxide dismutase were also detected.