Soğuk ve kriyojenik işlemli bakır elektrot ve berilyum-bakır alaşımı iş parçalarının elektro erozyon işleme performansına etkileri
The effects of cold and cryogenically treated copper electrodes and beryllium-copper alloy workpieces on the performance of electro discharge machining
- Tez No: 269902
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER NALBANT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Soğuk işlem, kriyojenik işlem, elektro erozyon işleme, Cold treatment, cryogenic treatment, EDM
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, kriyojenik ve soğuk işlemli bakır (Cu) elektrot ve berilyum-bakır (Be-Cu) alaşımı iş parçalarının elektro erozyon işleme performasına etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Bakır elektrot ve berilyum-bakır alaşımı iş parçaları soğuk işlem için -100°C ve kriyojenik işlem için ise -185°C sıcaklığa maruz bırakılmışlardır. Soğuk ve kriyojenik işlemler sonucunda bakır elektrot ve berilyum-bakır alaşımı iş parçalarının tanecik boyutlarının büyüdüğü, mikrosertliklerinin azaldığı, kristal yapılarının değiştiği, bakır elektrotların elektriksel iletkenliklerinin azaldığı, berilyum-bakır alaşımı iş parçalarının elektriksel iletkenliklerinin arttığı ve bakır elektrotların ısıl genleşme miktarlarının azaldığı gözlemlenmiştir. Elektro erozyon işleme deneyleri 10A, 15A, 20A ve 25A akım değerleri ile 20µs, 40µs, 60µs ve 80µs vurum sürelerinde gerçekleştirilmiştir. Soğuk ve kriyojenik işlemli bakır elektrot ve berilyum-bakır alaşımı iş parçalarının kullanılmasıyla elektro erozyon işleme performansı, malzeme kaldırma hızının artmasıyla, elektrot aşınma hızının, yüzey pürüzlülüğünün ve beyaz katman kalınlıklarının azalmasıyla artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of cold and cryogenically treated copper electrodes and beryllium-copper alloy workpieces on the performance of electro discharge machining (EDM) were investigated experimentally. Copper (Cu) electrodes and beryllium-copper (Be-Cu) alloy workpieces were subjected to -100°C for cold treatment and -185°C for cryogenic treatment. It was observed after cold and cryogenic treatments that the grain size of copper electrodes and beryllium-copper alloys were increased, microhardness of the materials were reduced, electrical conductivity of copper electrodes were reduced, electrical conductivity of beryllium-copper alloy workpieces were increased, crystal structure of the materials were changed and thermal expansion of the copper electrodes were reduced. EDM tests were conducted on 10A, 15A, 20A and 25A currents and 20µs, 40µs, 60µs and 80µs pulse durations. EDM performance was increased by increasing of material removal rate and by decreasing of electrode wear ratio, surface roughness and white layer thicknesses by employing cold and cryogenically treated copper electrodes and beryllium-copper workpieces.