Çelik prefabrik yapı sistemlerinin imalatı, montajı, yalıtım usulleri ve maliyet analizi ile uygun kaplamanın belirlenmesi
Manufacturing, assembling, isolation methods and cost analysis of the steel prefabric construction systems with determination of the appropriate coating
  1. Tez No: 269921
  2. Yazar: VEDAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrik, çelik, yalıtım, maliyet analizi, kaplamamalzemeleri, yalıtım malzemeleri, Prefabric, steel, isolation, cost analysis, coatingmaterials, isolation materials
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çelik prefabrik yapıların dünyada ve ülkemizdeki kullanım yelpazesi gittikçe çoğalmaktadır. Önceleri yalnız şantiye binalarını yapılırken, şimdilerde ise konut ve diğer sosyal amaçlı yapılar yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bu araştırma da çelik prefabrik yapıların ülkemizdeki gelişim süreci, yapısal özellikleri, avantajları, imalat, montaj ve yalıtım usulleri hakkında genel bilgiler verilmektedir.Çalışmanın amacı, çelik prefabrik yapıların yapı elemanlarında kullanılan, kaplama malzemelerinin çeşitleri, yapıların hangi kısımlarında nasıl uygulandığı irdelenmiş olup, bu elemanlarda uygulanması yasal mevzuatlarla zorunlu hale gelmiş olan su, ses, yangın ve ısı yalıtımlarının yapılma usulü ve hangi çeşit yalıtım malzemelerinin tercih edilmesinin uygun olacağı incelenmiştir.Ayrıca yapılardaki kaplama ve yalıtım malzemelerinin çok çeşitlilik göstermesi ve tercihte çok önemli bir etken olan, maliyet analizlerininyapılması, yapı elemanı tasarım ve tercihinde daha bilinçli olunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.Araştırma yapılırken ülkemizde genellikle kullanılmakta olan, beş farklı yapı tipi ele alınarak, bu yapıların yapı elemanlarında kullanılan kaplama ve yalıtım malzemelerinin, piyasa fiyatlarına göre maliyet analizleri yapılmıştır.Analizler sonucunda çelik prefabrik yapılarda kaplama ve yalıtım malzemesinin faklı şekillerde uygulanması sonucunda, çok farklı maliyetlerin çıkabileceği görülmüş olup, bunun bilinmesi malzeme tercihinin daha bilinçli yapılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Application areas of steel prefabric structures in the world as well as in our country have been increasing.They were used for construction of industrial plants only but recently they are being used broadly for domestic buildings either.In this study a general information about the history of the steel sturctures in our country, their structural specifications, advantages; manufacturing, assembling and isolation methods were given.Coatings used for construction elements of the steel prefabric structures, how they are applied to the specific parts have been studied. Besides; water, sound and heat isolation on the steel parts , which have been mendatory by law, is discussed regarding their application techniques and how to decide which coating should be selected for a particular application.Having so many alternatives in the market for coating and isolation materials made is a difficult task to decide on the correct item to beused.Thus, in this study it was also aimed to provide information about cost analysis to help in making the decision and the designing of the construction materials in a more appropriate way.During the research four most commonly used construction models have been considered and the cost analysis of the coating and the isolation materials have been made besed on the current market rates.Research have shown that diffrent application tehcniques of the same coatings or the isolation materials for the steel prefabric constructions yielded remarkably different cost results. Therfore having this information in hand will help to make the best material and method decesion for the lowest cost possible.