2.3.7.8- tetraklorodibenzo-p-dioksin ile sıçan beyninde oluşturulan oksidatif hasar üzerine melatoninin etkileri
The effects of melatonin against 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin induced oxidative damage in rat brain
- Tez No: 270008
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATEŞŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dioksin, Oksidatif Stres, Antioksidan, Melatonin, Rat, Beyin, Dioxin, Oxidative Stress, Antioxidant, Melatonin, Rat, Brain
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada ratlarda subakut 2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksin (TCDD)'in beyin dokusu üzerine toksik etkileri ve bu etkilere karşı melatoninin muhtemel koruyuculuğunun araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada 230-250 g ağırlığında 28 adet Sprague-Dawley ırkı erkek rat her grupta 7 adet olacak şekilde 4 gruba ayrılmış ve deney süresi 30 gün olarak belirlenmiştir. Kontrol grubu hayvanlara TCDD'nin çözücüsü olan 0,5 ml mısır yağı gavajla ve melatonin uygulamasıyla orantılı olarak 0,5 ml sıvı (9 kısım fizyolojik serum + 1 kısım etil alkol) periton içi (ip) verilmiştir. İkinci gruba (Melatonin grubu) 5 mg/kg melatonin (ip), üçüncü gruba (TCDD grubu) 500 ng/kg TCDD ve dördüncü gruba (TCDD+Melatonin) aynı dozlarda TCDD ile eş zamanlı melatonin uygulanmıştır. Son ilaç uygulamasından 24 saat sonra ratlar dekapite edilerek biyokimyasal analizler için beyin dokuları çıkarılmıştır. Beyin dokusu malondialdehit (MDA) ve redükte glutatyon (GSH) düzeyleri ile katalaz (CAT) aktivitesi spektrofotometrik olarak ölçülmüştür.Çalışma süresi boyunca kontrol, melatonin ve TCDD grubu ratlarda başlangıç ağırlıkları ile deneylerin sonunda ölçülen ağırlıklar arasında bir artış (p0,05) tespit edilmiştir.Sonuç olarak TCDD'nin muhtemelen serbest radikal oluşumunu artırarak MDA düzeylerinde artışlara, GSH düzeylerinde ise azalmalara neden olduğu, buna karşılık antioksidan özellikleri iyi bilinen melatoninin ise bu parametrelerde iyileşmelere neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate toxic effects of subacute TCDD (2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin) applications and possible protection of melatonin against these effects on brain in rats.A total of 28 male Sprague-Dawley rats weighing between 230-250 g were used in present study. Rats were divided into four groups, each group including seven rats and the experimental period was 30 days. The control group was treated 0,5 ml corn oil by gavage and 0,5 ml liquid proportionally melatonin administration (9 parts physiological serum +1 part ethyl alcohol) intraperitoneally. 5 mg/kg dose of melatonin was applied intraperitoneally for Group 2 (Melatonin group), Group 3 (TCDD group) was given 500 ng/kg TCDD and Group 4 (co-administration TCDD and melatonin) was treated with TCDD (500 ng/kg) and melatonin (5 mg/kg) simultaneously. After 24 hours the last drug application rats were decapitated and their brain tissues were removed for biochemical analysis. The brain tissue malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH) levels and catalase (CAT) activities were measured spectrophotometrically.During the study period although there was determined significant increase starting weight with after experiments weight (p0.05) in all groups.In conclusion, this study showed that TCDD caused increased MDA levels, decreased GSH levels by increased possible occurring free radical. However, well known antioxidant properties endogen melatonin may be amelioration in these parameters.