Molecular modelling studies of TRPV1 receptor antagonists
TRPV1 reseptör antagonistlerinin moleküler modelleme çalışmaları
  1. Tez No: 270242
  2. Yazar: TUĞBA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEVİN DÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: TRPV1, QSAR, Farmakofor Modelleme, Moleküler Docking, TRPV1, QSAR, Pharmacophore Modelling, Molecular Docking
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
TRPV1 reseptörün çeşitli proteinlerle etkileştiği ve ağrı sinyallerini iyileştirici ve düzenleyici etkisi olan multiprotein kompleksin oluştuğu bilinmektedir. Bundan dolayı, moleküler mekanizma olarak ağrıyı anlamak için; biyolojik aktivitesi bilinen 6,6- ve 5,6- kaynaşık heterosiklik üre temelli bileşiklerin, QSAR (Nicel Yapı ve Aktivite ilişkileri) metoduyla yapı-aktivite ilişkileri belirlenmiştir. [Taskin T. and Sevin F., 2009]. Farmakofor Modelleme ile TRPV1 reseptörüyle uygun etkileşime girebilecek bileşik serileri (analog serileri) tasarlanmış ve bunların arasından da en iyi aktiviteye sahip bileşik veya bileşikler saptanmıştır.Son olarak ise, bulunan bileşiklerin doğruluğunu ve etkileşimlerini görsel olarak görmek ve kanıtlamak için, Moleküler Docking yöntemi uygulanarak, TRPV1 reseptörünün aktif bölgesiyle kenetlenebilecek en uygun örtüşen yapıyı ve en uygun konformasyonu Discovery Studio 2.0 (DS 2.0) programı kullanılarak hesaplanmıştır. Bu metodlar doğrultusunda, en iyi aktiviteye sahip bileşik veya bileşikler saptanarak olası antagonist yapıları (ilaçlar) önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
TRPV1 receptor interacts with various proteins and regulatory effects of healing and pain signals that are known to the formation of multiprotein complexes. Because of that, for understanding the molecular mechanisms of pain, the biological activity is known as 6,6 - and 5,6 - fused heterocyclic urea based compounds, QSAR (Quantitative Structure and Activity Relationship) method was determined by the structure-activity relationships. [Taskin T and Sevin F, 2009]. Accordance with Farmakofor Modeling, series of compounds (analog line) designed to interact with the TRPV1 receptor and the best activity among these compounds or compounds have been determined.Finally, Molecular Docking method was applied to visualize interaction and to prove the accuracy of the compounds. The most appropriate overlapping structure and optimal conformation in TRPV1 receptor?s active site with a dock were also calculated by using Discovery Studio 2.0 (DS 2.0) the program. In accordance with these methods (QSAR, Farmakofor Modeling and Molecular Docking), compound or compounds with the best activity were detected, the potential antagonist structures (drugs) are proposed.