Bakteriyel vajinoz ve düşük ilişkisinin insan serviko-vajinal örneklerinde sitolojik ve mikrobiyolojik yöntemler kullanılarak saptanması
The detection of relationship between bacterial vaginosis and abortion in human cervicovaginal samples by cytological and microbiological methods
  1. Tez No: 270243
  2. Yazar: GÖZDE IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAYESTE DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacterial vaginosis, clue cell, spontaneous abortion, recurrent miscarriage
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamızda, bakteriyel vajinoz (BV) ile düşük ilişkisinin araştırılması için 200 hastadan alınan servikovajinal örnekler sitolojik ve mikrobiyolojik yöntemlerle incelenmiştir. Son 6 ay içerisinde düşük yapmış ve birbirini takip eden en az 3 gebelik kaybı olan 61 hasta çalışma grubu olarak kabul edilmiştir. Sitolojik yöntemle, bu hastaların 17'sinde (%27.9) clue cell (ipucu hücresi) ve BV-ilişkili serbest kok, kokobasillerin bulunduğu ancak laktobasillerin görülmediği belirlenmiş ve bu bulgulara sahip olan hastalar BV pozitif olarak değerlendirilmiştir. Mikrobiyolojik yöntemle ise bu 17 hastanın 7'sinde Gardnerella vaginalis bulunduğu saptanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda BV varlığı ile düşükler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p< 0.05). Ayrıca BV pozitif olduğu belirlenen simirlerde, clue cell zarlarında düzensizlikler, sitoplazmik boşluklar olduğu gözlenmiş, eritrositlerin ve vakuollü metaplazik hücrelerin artmış olduğu ışık mikroskobik olarak tespit edilmiştir.BV ile düşük ilişkisinin ayrıntılı olarak araştırılması için çalışma grubunda yer alan hastaların düşük tipleri ve düşük dönemleri de incelenmiştir. BV pozitif olan 17 hastanın 12'sinin (%70.6) son 6 ay içerisinde kendiliğinden düşük yaptığı, sadece 5 hastanın (%29.4) tekrarlayan gebelik kayıpları olduğu saptanmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmede BV ile kendiliğinden düşükler arasında anlamlı bir ilişki olduğu (p< 0.05) görülürken, tekrarlayan düşüklerle ilişki olmadığı (p> 0.05) belirlenmiştir. Enfeksiyonun düşük dönemleri üzerine olan etkisi incelendiğinde ise BV'nin ilk üç aylık dönem gebelik kayıpları üzerinde etkisinin olmadığı, ancak ikinci üç aylık dönem gebelik kayıplarına neden olabileceği tespit edilmiştir.Anahtar sözcükler : Bakteriyel vajinoz, clue cell, kendiliğinden düşük, tekrarlayan düşük
Özet (Çeviri)
In this study, the cervicovaginal samples obtained from 200 patients were evaluated for the association between bacterial vaginosis (BV) and abortion by cytological and microbiological methods. Sixty one patients, who have an abortion in the last six months and at least three recurrent pregnancy loss, were taken as a control group. Clue cell and BV-related cocci and coccobacilli were found but lactobacilli were not seen in 17 of 61 (27.9%) patients by the cytological method. These patients were considered as BV positive. Also, Gardnerella vaginalis was detected in 7 of 17 patients by the microbiological method. In statistical analysis, there was a significant correlation between the presence of BV and abortion (p 0.05). When the effect of the infection on the abortion period of was examined, it was been observed that, BV had no effect on pregnancy loss in the first trimester, but it may cause the second trimester miscarriage.