Bazı sübstitüe klorinlerin bazı fenollerin oksidasyonunda katalitik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the catalytic activities of some substituted chlorins in the oxidation of some phenols
- Tez No: 270349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksidasyon, Katalizör, 6-triklorofenol, 6-trimetilfenol, Sübstitüe klorinler, Oxidation, Catalyst, 6-trichlorophenol, 6-trimethylphenol, Substituted chlorins
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, bazı fenol bileşiklerinin, 5,10,20-tris(nikotinik asit) klorin A-mangan (chA1), klorin B-mangan (chB1), klorofil A (chA2), 5,10,20-tris(guanin) klorin A-mangan (chA3), 5,10,20-tris(4-metil benzon) klorin A-magnezyum (chA4) ve klorin A-mangan (chA5) katalizörlüğünde ve potasyum peroksimonosülfat (2KHSO5.KHSO4.K2SO4, okzon) oksidantı varlığında oksidasyonlarında katalizörün etkinliği araştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalarda substrat olarak kullanılan 2,4,6-triklorofenol (TKF) ve 2,3,6-trimetilfenol (TMF); amonyum asetat, okzon, asetonitril, saf su ve katalizör içeren bir reaksiyon ortamında karıştırılmıştır.Farklı katalizörler kullanılarak yapılan çalışmalarda, oda sıcaklığında ve gün ışığında; 40°C sıcaklıkta ve gün ışığında ve 40°C sıcaklıkta ve UV lambası varlığında olmak üzere 3 farklı ortamdaki katalizör etkinliği incelenmiştir. Reaksiyon karışımlarının ürün bileşimleri, GC-MS kullanılarak belirlenmiş ve nicel analizleri GC kullanılarak yapılmıştır. Kullanılan klorofil türevi katalizörler içinde 5,10,20-tris(nikotinik asit) klorin A-mangan (chA1), iki fenolün (TKF ve TMF) oksidasyonunda en yüksek katalitik aktiviteyi gösteren katalizör olmuştur. Bu katalizörün kullanıldığı reaksiyonlarda, genellikle birkaç dakikada yüksek yüzdede fenol dönüşümleri gerçekleşmiştir. Benzer koşullarda diğer katalizörlerin kullanıldığı reaksiyonlarda fenol dönüşümleri genellikle birkaç günde gerçekleştirebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the catalytic activities of 5,10,20-tris(nicotinic acid) chlorine A-manganese (chA1), chlorine B-manganese (chB1), chlorophyll A (chA2), 5,10,20-tris(guanine) chlorine A-manganese (chA3), 5,10,20-tris(4-methyl benzone) chlorine A-magnesium (chA4) and chlorine A-manganese (chA5) has been investigated in the oxidation of some phenols by potassium peroxymonosulfate (2KHSO5.KHSO4.K2SO4, oxone) oxidant. In the experimental works, 2,4,6-trichlorophenol (TCP) or 2,3,6-trimethylphenol (TMP) used as a substrate was mixed with ammonium acetate, oxone, acetonitrile, pure water, and the catalyst.In the studies the activities of the catalysts were investigated in the three different reaction conditions: at room temperature and daylight, at 40°C and daylight, and at 40°C and in the presence of UV radiation. The product compositions of the reaction mixtures were identified using GC-MS and the amount of the products were quantitatively determined using GC chromatograms. 5,10,20-Tris(nicotinic acid) chlorine A-manganese (chA1) was found to be the most effective catalyst in the oxidation of the phenols (TCP and TMP) among the catalysts derived from chlorophyll. With this catalyst, high phenol conversitions were generally achieved in a few minutes. Under similar conditions, high phenol conversitions in the presence of other catalysts were generally obtained in a few days.