An Analysis in the logic underlying commonsense reasoning
Sağduyulu usavurum'un içerdiği mantık'ta bir çözümleme girişimi
- Tez No: 27035
- Danışmanlar: PROF. DR. GRÜNBERG TEO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Usavurum, Mantık, Bilim Felsefesi, Koşullu Önermeler, Kuzgun Paradoksu, Sağduyu, Tekdüze Olmama, Reasoning, Logic, Philosophy of Science, Conditionals, Raven Paradox, Common Sense, Nonmono tonicity
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz SA?DUYULU USAVURUM'UN İÇERDİ?İ MANTIK* TA BİR ÇÖZÜMLEME GİRİŞİMİ DA?LI, Mustafa M. Yüksek Lisans Tezi, Felsefe-Mantık-Bilim Tarihi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teo GRÜNBERG Şubat, 1993, 83 sayfa. İnsan aklı, düşüncesi, sağduyusu, ve bunların gerek tirip kullandığı mantık sistemleri, tekdüze (monoton) kalıp lar içinde yeterince ifade edilememektedirler. Tekdüze olmayan kavramların gereksinilmesi, genel amaçlı çıkarım yöntemlerinin, modellenirken, kimi zaman çok üst dereceler den karmaşa içermeleri nedeniyle, sadeleştirilmek istenme lerinden dolayıdır. Bu tezde, önce, diğer bazı eğilimlerle birlikte,“tekdüze olmama' yi dile getirmeyi amaçlayan kimi ana eği limler belirlenmeğe çalışıldı. Sonra, tekdüze olmayan bir usavurum yönteminin Bilim Felsefesi ' nin bir problemine, ”Kuzgun Paradoksu 'na uygulanması denendi. Sonra da bir - vi -miktar, belirtilen ana eğilimlerin kolay uygulanabilirli ği, ve sağduyuyu dile getirme yeterlikleri araştırılmak istendi. Bu işlemleri yaparken, bazen varılmış olan bilgi durumunu sergileyen bir tablo çizilmeğe, kısmen de bütünsel olmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS IN THE LOGIC UNDERLYING COMMONSENSE REASONING DA?LI, Mustafa M. M.S. in Philosophy - Logic - History of Science Supervisor: Prof. Dr. Teo GRÜNBERG February, 1993, 83 pages. Since there cannot be sufficiently formulated both human- type and common- sense reasonings in monotonic circum stances, we need further and nonmonotonic concepts in order to understand the logic underlying commonsense reasoning, because, when modelling general purpose types of reasoning we try to simplify them somehow, since sometimes they contain very high degrees of complexities. In this thesis, first an attempt is made to express some main trends for formulating nonmonotonic i ty together with some other trends. Then there is an endeavour to apply a nonmonotonic reasoning technique to a problem of Philosophy of Science, to resolve 'the Raven Paradox'. Finally a search IVas to the practicabilities of these trends is undertaken, and further as to whether sufficiency holds for representing common sense. During the task, sometimes the approach is to try to exhibit a picture for a state of the art, partly the attempt is to become holistic.