Atık sulardan nitrobenzen gideriminin araştırılmasında uzun havalandırmalı ve kesikli aktif çamur sistemlerinin kullanılması
The use of batch and extended aeration activated sludge system for the investigation of the removal of nitrobenzene from wastewaters
- Tez No: 270535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAYTO KESKİNKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif çamur, Nitrobenzen, Uzun havalandırma, Kesikli reaktör, Nitroaromatik bileşikler, Sürekli akışlı reaktör, Activated sludge, Nitrobenzene, Batch reactor, Nitroaromatic compounds, Continuous flow reactor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ekosistemler için büyük tehlike yaratan kirlilikler genellikle organik ve inorganik kökenli kimyasal maddeler içermektedir. Bunlar arasında, Nitroaromatik bileşikler, kirlilik yaratan organik madde bileşenlerinden oluşmuş olup yüksek toksisiteye sahiptirler ve mikroorganizmalar, bitkiler, hayvanlar ve insanlar için toksik ya da mutajenik etki gösterebilmektedirler. Bu Nitroaromatik bileşiklerden biri de Nitrobenzen (NB)' dir. NB' in önemli bir kısmı (%95-98) anilin sentezinde, bir kısmı ise kauçuk, sabun, pestisit, ayakkabı cilası, boya, boya çözücüler ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, sürekli akışlı uzun havalandırmalı ve kesikli aktif çamur sistemleri kullanılarak NB' nin arıtılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma sabit laboratuar koşulları altında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kurulan sisteme çeşitli NB konsantrasyonları içeren sentetik atıksuların girişi sağlanmıştır. Sentetik atık suyun NB konsantrasyonları 1-800 mg/L arasında değiştirilmiş ve hidrolik bekleme süresi sabit 24 saat olarak uygulanmıştır. Çalışmanın başlangıcında giriş suyu KOİ' si 380 ± 20 mg/ L KOİ ye eşittir. Giriş atık suyunun KOİ konsantrasyonları NB eklenmesiyle artmıştır. NB giderim oranları %85-92 arasında bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, uzun havalandırmalı aktif çamur sistemlerinde NB giderim kapasitesinin araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
The pollutants that creating great danger to ecosystems have generally organic and inorganic components. Among these materials, Nitroaromatic components forming pollution from organic matter compounds have high toxicity and microorganisms, plants, animals and people are able to show toxic or mutagenic effects. Nitrobenzene (NB) is one of these Nitroaromatic compounds. An important part (95-98%) of NB are used in the synthesis of aniline, a portion of the rubber, soap, pesticides, shoe polish, paint, paint solvents and the pharmaceutical industry. In this study, treatability of NB was investigated using a continuous flow extended aeration and batch activated sludge system. The study was performed under laboratory constant conditions. In the study, synthetic wastewaters that contain various nitrobenzene concentrations were subjected to the system. NB concentrations of synthetic wastewater were between 1-800 mg/L and hydraulic retention time was used as 24 hours. Influent COD concentrations were 380 ± 20 mg/ L at the start of the study. COD concentrations of influent wastewater increased with the addition of NB. Removal rates were between 85-92%. The aim of this study is demonstrate the NB removal capability of the extended aeration activated sludge system.