Boya terbiye işletmesinde üretim planlama ve optimizasyon
Production planning and optimization in dyeing finishing plant
- Tez No: 270551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL CEYHUN SABIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Production Planning and Control, Textile, Dyeing-Treatment Plant, Linear Programming, Simulation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bir tekstil işletmesinde üretim planlaması, üretim yönetiminde önemli bir fonksiyondur.İplik ve dokuma işletmelerinde üretimde kapasite artışı fason(dışarı yaptırma)üretimle rahatlıkla sağlanabilmekte iken aynı durum boya-terbiye için söz konusu değildir. Kumaşlarda istenilen en, gramaj, renk, tuşe v.b özellikleri tutturma zorluğundan her işletme kendi kumaşlarının terbiyelerini kendi bünyesinde yapmak istemektedir. Bu çalışmada orta ve kısa dönemli planlama esas alınarak Tekstil Boya-Terbiye İşletmesinde kumaşların satışından elde edilen kar maksimize edilecek şekilde optimum üretim miktarının bulunması hedeflenmiş ve doğrusal programlama yöntemiyle sonuca ulaşılmıştır. Ayrıca tekstil işletmelerinin değişken talebe daha uygun olduğu ispatlanmış, simülasyon yöntemiyle değişken talep altında farklı kumaş türlerine göre maliyet ve süre hesaplanmıştır. Analiz sonucu elde edilen sonuçların işletmenin üretim yönetimine karar vermesinde kolaylık olacağı düşünülmektedir.Anahtar kelimler: Üretim Planlama ve Kontrol, Tekstil, Boya-Terbiye İşletmesi, Doğrusal Programlama, Simülasyon
Özet (Çeviri)
Production planning is the most important function in managing production in a textile plant. The production planning in Dyeing-Finishig plant has a special importance. In yarn and textile weave, the capacity increase in production can be easily provided by contract manufacturing (outsource) but same is not possible in dyeing-finishing. With respect to achieving some properties for the fabric such as width, weight in gram, color, touching, etc. every firm wants to carry out finishing of their own fabrics in their plants. In this study, based on medium and short term planning, providing optimum production amount was aimed and the result was obtained with the linear programming method by maximizing the profit from selling Textile Dyeing-Finishing Firm. Furthermore it was proved that textile firms are more suitable for variable demands and the cost and time was calculated by simulation method according to different fabric types under variable demand. It is thought that the results obtained from analyses will provide help the firm for deciding production management.