Hurmaboğazı Dalyanı (Adana)'ndan yakalanan bazı ekonomik balık türlerinde ektoparazit araştırması
Ectoparasite research on economic fish species which is caught from the Hurmaboğazı Lagoon(Adana)
- Tez No: 270554
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CENGİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çipura, levrek, Ektoparazit, Trichodina, Caligus, Sea Bream, Sea Bass, Ectoparasite, Trichodina, Caligus
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Doğu Akdeniz bölgemizin önemli balıkçılık alanlarından biriolan Hurmaboğazı Dalyanı'ndan yakalanan çipura (Sparus aurata) ve levrek(Dicentrachus labrax) bireylerinin deri, yüzgeç, solungaç, burun delikleri ve gözçukurlarında ektoparazit taraması yapılmış ve bu balıkların paraziter faunasımevsimsel (Ekim 2008 ? Şubat 2009 ) olarak incelenmiştir. Çalışmada 75 adet levrekve 75 adet çipura ektoparazitleri bakımından araştırılmıştır. Bu çalışma sonucundalevrek bireylerinde Trichodina domerguei Wallengren, 1897, Caligus minimus Otto,1821, Dactylogyrus sp. ; çipura da ise Trichodina domerguei Wallengren, 1897 veDactylogyrus sp. türleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ectoparasite scan for skin, fin, gill, naris and eye holes of SeaBream(Sparus aurata) and Sea Bass (Dicentrachus labrax) which is caught from theHurmaboğazı lagoon, one of the important fishery area in the Eastern MediterraneanRegion, was done and seasonal (October 2008 ? February 2009) parasite fauna ofthese fishes were investigated. During study period, 75 Sea Basses and 75 SeaBreams were investigated in terms of external parasites. As a result of this study, itwas found that Sea Breams have Trichodina domerguei Wallengren, 1897, Caligusminimus Otto, 1821, Dactylogyrus sp. ; Sea Basses have Trichodina domergueiWallengren, 1897 ve Dactylogyrus sp.