%100 polyester dokuma kumaşa uygulanan laminasyon tekniklerinin, kumaş performans özelliklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of performance properties of applying lamination techincs on 100% poliester woven fabrics
  1. Tez No: 270562
  2. Yazar: ASLIHAN ERGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN DOBA KADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminasyon, membran, su iticilik apresi, performans testleri, Lamination, membrane, water repellent finishing process, performance tests
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı membranlarla elde edilen lamine kumaşların bazı performans özelliklerini belirlemek ve değerlendirmektir. Çalışmada, %100 mikro polyester (PES) dokuma kumaş sıcak eriyik metodu ile lamine edilmiş; PU, PES ve PTFE membran materyalleri olarak kullanılmıştır. Kumaşların bir kısmına su iticilik bitim işlemi uygulanmış ve kumaşların performans testleri üç grupta yürütülmüştür. Bu gruplar, yalnızca laminasyon (grup 1), su iticilik bitim işlemi sonrası laminasyon (grup 2), laminasyon sonrası su iticilik bitim işlemi (grup 3) şeklindedir.Performans testleri; kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti, su iticilik, hava geçirgenliği, su geçirmezlik, su buharı geçirgenliğidir. Deneysel çalışmalarda elde edilen sonuçlar grafiklerle karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and evaluate some performance properties of laminated fabrics obtained with different membranes. In the study, 100% micro PES woven fabric was laminated using as membrane materials. Water repellent finishing process was applied to some of these fabrics and performance tests of the fabric were carried out for three groups. These groups;Group 1, subjected to only lamination; group 2, subjected to lamination after the application of water repellent finishing process; group 3, subjected to water repellent finishing process after lamination process.The performance tests were tensile strength, tear strength, water repellent, air proof, water proof, water vapour transmission. The obtained results from experimental studies were compared with graphics and commanded.