Kilis ilinin bazı köylerindeki meralarda vejetasyon yapısı üzerine araştırma
Research on the vegetation structures of the pastures in some villages of province Kilis
  1. Tez No: 270566
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera, Lup metodu, Botanik Kompozisyon, Ot Verimi, Ot Kalitesi, Pasture, Loop Method, botanical composition, hay yield, hay quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Kilis ilinin 6 farklı köyünün doğal meralarında verim ve botanik kompozisyonun saptanması amacıyla yürütülmüştür. Vejetasyon ölçümleri Lup metoduyla yapılmıştır.İncelenen meralarda yapılan vejetasyon araştırmalarında 23 bitki familyasından 72 cinsin 111 türüne rastlanmış ve en fazla tür zenginliğine sahip meranın 60 tür ile Küplüce köyü merası olduğu ortaya çıkmıştır. İncelenen meralarda bitki ile kaplı alan oranının % 71.9 ile % 95.1 arasında değiştiği saptanmıştır. Meralara bağlı olarak, alana göre botanik kompozisyonda buğdaygil oranı % 25.1 ile % 57 arasında, baklagil oranı % 1.3 ile % 31, diğer familya bitkileri oranı ise % 25.4 ile % 64.5 arasında değişmiştir. İncelenen köy meralarının vejetasyonları arasındaki benzerlik katsayıları 0.212 ile 0.459 arasında değişmiştir. Mera kalite değerleri dikkate alındığında, incelenen meralardan Büyükkonak ve Küçükkonak köyü meralarının çok zayıf, diğer köy meralarının ise zayıf mera sınıfında yer aldığı ortaya çıkmıştır.Köy meralarında kuru ot veriminin 85 kg/da ile 172 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Meralara bağlı olarak, ağırlığa göre botanik kompozisyonda buğdaygiller oranı % 22 ile % 73.4 arasında, baklagil oranı % 2.4 ile % 17 arasında ve diğer familya bitkileri oranı ise % 24.2 ile % 64.1 arasında değişmiştir. İncelenen köy meralarının ham protein verimi 16.3 kg/da ile 28.3 kg/da arasında değişmiştir. Meraların otlatma kapasitelerinin 0.510 BBHB/ha ile 0.252 BBHB/ha arasında değiştiği ve incelenen meraların kapasitelerinin üzerinde otlatıldığı saptanmıştır.Araştırma sonuçlarında dayanılarak, incelenen meraların vejetasyonlarında genellikle istilacı türlerin baskın olduğu ve bu nedenle de meraların zayıf meralar olduğu, meraların ıslah edilmesi için uygun ıslah yöntemlerinin saptanması amacıyla araştırmalar yürütülmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine botanical compositions and hay yields of the native pastures in the six villages of Province Kilis. Vegetations of the pastures were studied by the Loop Method .In the study on the vegetations of the pastures were determined 111 plant species of 72 genus from 23 plant families. The pasture in the village Küplüce with 60 plant species was richest one in the number of plant species. It was determined that the pastures were statistically significant different in plant cover percentage, and it varied between % 71.9 to 95.1 as depending on the pastures. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plant cover varied between 25.1%, and 57 %, between 1.3 %, and 31 %, and between 25.4 %, and 64.5, respectively, as depending on the pastures. Community similarity coefficients varied between 0.212 and 0.459 as depending on the pastures. From the quality scores of the pastures, it was determined that pastures in the villages Büyükkonak and Küçükkonak were in pasture condition class of very poor, and other pastures were in the pasture condition class of poor. The pastures studied were statistically significant different in hay yield, and it varied between 85 kg/da and 172 kg/da as depending on the pastures. Contribution percentage of grasses, legumes and other family plants to the hay yield varied between 22 % and 73.4, between 2.4 %, and 17 %, and between 24.2 %, and 64.1. %, respectively, as depending on the pastures. The pastures were also statistically significant different in crude protein yield, and it varied between 16.3 kg/da and 28.3 kg/da as depending on the pastures. Grazing capacities of the pastures varied between 0.252 AU/ha and 0.510 AU/ha as depending on the pastures, and it was determined that all of the pastures studied were over grazed.From the results of the research, it was concluded that vegetations of the pastures were generally composed of invader plants. Therefore the pastures have poor condition. The research on the determination of proper improvement methods for the pastures must be conducted.