Balık yağı yerine kısmi olaraka kullanılan bitkisel yağ kaynaklarının deniz levreği (Dicentrarchus labrax)' nin büyümesine ve yağ asit profili üzerine etkileri
Fish oil partial replacement by vegetable oils in diets for european seabass (Dicentrarchus labrax); effects on growth performance and fatty acids profile
- Tez No: 270583
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT DİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Levrek, Alternatif Bitkisel Yağ Kaynakları, Soya Yağı, Susam Yağı, Kanola Yağı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yumurtalık Deniz Araştırma İstasyonunda yürütülmüştür. Levrek bireylerinde alternatif yağ kaynaklarının büyümeye vücut kompozisyonuna ve yem değerlendirmesine olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, 240 bireyden oluşan 3 tekerrürlü gruplar (45±0.05 g) deneme planına gore, sürekli %100 balık yağı ile beslenen kontrol grubu (BY), %50 balık yağı ve % 50 susam yağı ile beslenen grup (BY/SY), %50 balık yağı ve %50 kanola yağı ile beslenen grup (BY/KY), %50 balık yağı ve %50 soya yağı ile beslenen grup (BY/SFY) olarak belirlenmiştir.Deneme 90 gün sürmüştür. Spesifik büyüme oranına, yem ve protein kullanımına diyetin hiçbir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ancak final ağırlıklarına bakıldığında BY ve BY/SY ile beslenen grubun, BY/KY ve BY/SFY grubundan daha yüksek bir ağırlığa ulaştığı bulunmuştur ( p?0.05). Aynı zamanda tüm vücut besin içeriklerinde yağ, kuru madde, ham kül değerlerinde istatistiki açıdan bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Buna karşın tüm vücut protein değerlerinde BY grubunda ve BY/SFY grubunda istatistiksel açıdan fark bulunmuştur (p0,05). Tüm vücut yağ asitlerinden linolenik asiti yüksek oranda depo eden grup BY/SY grubu iken, diğer diyet grupları arasından istatistiksel açıdan bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak levrek balığı yetiştiriciliğinde balık yağına alternatif olarak susam yağı kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Çukurova University, Faculty of Fisheries, Yumurtalık Marine Station. Triplicate groups of 20 European sea bass (45.15 ? 0,15 g) were fed four cold press-pelleted diets in which the added lipid was 100% fish oil (FO), 50% FO+50% sesame (FO/SO), 50% FO+50% canola oil (FO/CO) and %50 FO+50% soybean oil (FO/SBO) for a period of 90 days. There were no effects of diet on specific growth rate, feed conversion and protein utilization. However, the final body weight of fish fed on FO and FO/SO was significantly higher than the fish fed on FO/CO and FO/SBO (p?0.05).