Ortak balıkçılık politikası kapsamında Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)'in koruma ve kontrol politikalarına uygunluğunun karşılaştırılması
Fisheries Information System (SUBİS) under common policy comparison of protection and control policies of conformity
  1. Tez No: 270599
  2. Yazar: AYŞEGÜL UZUNLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY KULELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: SUBİS, Koruma ve Kontrol, Karataş, Avcılık, Balıkçılık
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin su ürünleri balıkçılık politikasının Avrupa Birliği (AB) Müktesebatına uyum çalışmaları çerçevesinde yapılan eşleştirme programı sonucunda ortaya çıkan Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)'nin, AB Ortak Balıkçılık Politikası (OBP) temel unsurlarından olan koruma ve kontrol politikalarına uygunluğu karşılaştırılmıştır. Örnek olarak 34 adet karaya çıkış noktasından biri olan Karataş noktasına bağlı 10 adet balıkçı teknesi seçilmiştir. Balıkçı teknelerinin Karataş noktasına teslim ettikleri seyir defterleri incelenerek uygun olup olmadığı kanaatine varılmaya çalışılmıştır.On adet balıkçı teknesi avlanma potansiyeli yüksek olan teknelerden seçilmiştir. 2007-2008 av sezonunun başında seyir defterleri Adana Tarım İl Müdürlüğünce bu teknelere verilmiş, ancak bir ay içinde çıkılan ortalama 25 avcılık gününün 4 ile 9 gün arasında seyir defteri tutulmuş, diğer günlere ait herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. Bu teknelere ait bilgiler incelendiğinde her avcılık çıkışında seyir defterlerinin doldurulmadığı görülmüştür. Bu durum avlanılan balık miktarları ile ilgili bilgi edinme konusunda çok ciddi sorunlara yol açacağı düşünülmektedir. Beyan ile gerçek av miktarı arasında çok farklı değerler olacağı kanaatinde ortaya çıkmıştır. SUBİS sistemin AB, OBP koruma ve kontrol politikalarına uygunluğunu sağlayabilmek için seyir defteri bilgilerinin çapraz kontrollerle denetlenmesi gerektiği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey's aquaculture fisheries policy of the EU acquis in the framework of the twinning program, the results appearing in Fisheries Information System (SUBİS) of the EU Common Fisheries Policy of the basic elements of protection and control policies, eligibility was compared. As an example, one of the 34 landing points Karatas point is chosen depends on the fishing boat 10. Karatas delivered to the point of fishing vessels by examining whether or not they logbooks were tried to be concluded.10 pieces of fishing boats, fishing boats with high potential are selected. 2007-2008 hunting season beginning this boat logbooks were given by the provincial directorate of agriculture, but within a month, the average output of 25 fishing days between 4 and 9 days held in the logbook, does not have any records belonging to other days. Each fishing boat belonging to this information is analyzed at the exit were not filled in their logbooks. This status information related to the amount of prey fish about is thought to lead to very serious problems. Between declarations and the actual amount of hunting will be very different values are of the opinion. EU SUBİS system, ERP Protection and Control Policy to ensure the adequacy of the logbook should be inspected for cross-checking of information that has been concluded.Keywords : SUBİS, Protection and Control, Karataş, Hunting, Fishering