The effects of information technology on the market efficiency of Turkish securities markets
Bilgi teknolojisinin Türk sermaye piyasalarında pazar etkinliği üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 27063
  2. Yazar: AHMET LEVENT YENER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERKUT GÖKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar Etkinliği, Bilgi Teknolojisi, Sermaye Piyasaları
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TÜRK SERMAYE PİYASALARINDA PAZAR ETKİNLİ?İ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ YENER, Ahmet Levent Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erkut Göktan 1993, 121 sayfa 1980li yılların tecrübeleri, gelişmekte olan birçok ülkenin kalkınma çabaların i yeniden gözden geçirmesini gerektirmiştir. Bu ülkeler, devletin ekonomiye müdahalesi, ekonomik düzeylerindeki istikrar ve ekonomilerinin yeniden yapılanması gibi konularda farklılık göstermekle birlikte, büyük çoğunlukla, ekonomide özel sektöre daha fazla yer verilmesi ve kaynak dağılımını piyasa koşullarının belirlemesi konularında görüş birliği içerisinde olmuşlardır. Bu ülkelerin serbest piyasa stratejilerden yararlanabilmeleri için etkin finansal sistemlere ihtiyaçları vardır. Türkiye bu ülkelerden biridir. 1980lerden başlayarak, Türkiye karma ekonomiden pazara dayalı ekonomiye geçmeye başlamıştır. Bu değişime paralel olarak Türkiye, bilgiye dayalı bir ekonomiyi yerleştirmeye başlamıştır. Bu dönemde ekonominin bilgi içeriğini arttırmak için bazı adımlar atılmıştır. Bu konudaki çabaların büyük çoğunluğu finans piyasalarının otomasyonu üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Bu çalışmada, Türk Finans Sektörlerinin otomasyonu için sarfedilen çabalar sergilenmekte ve bilgi teknolojisinin Türk Sermaye Piyasalarında pazar etkinliği üzerindeki etkileri araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INFORMATION TECHNOLOGY ON THE MARKET EFFICIENCY OF TURKISH SECURITIES MARKETS YENER. Ahmet Levent Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Erkut Gökîan 1993, 121 pages The experiences of the 1980s have led many developing countries to reconsider their approach to development. Though countries differ in the scale of government intervention and in the extent to which they have already stabilized and restructured their economies, most have decided to rely more upon the private sector and market signals to direct the allocation of resources. To obtain all the benefits of greater reliance on voluntary, market-based decision making, they need efficient financial systems. Turkey is one of these countries. Starting from 1980s, Turkish economy has moved from the mixed framework to a market oriented economy. Parallel to this transformation, Turkey started to establish an information-based economy. In this period, several steps were taken to improve the information content of the economy. Most of the actions were concentrated on the automation of financial sectors. In this study, the efforts of automating Turkish Financial Sectors are displayed, and the effects of information technology on market efficiency in Turkish Securities Markets are examined. Key-words: Market Efficiency, information Technology, Securities Markets. Science Code:21 5.01.02