The Difference between cooperative learning method and traditional method in terms of students academic achievement in educational sociology course at higher educational level
Yüksek öğrenimde eğitim sosyolojisi dersinde öğrencilerin akademik başarısı açısından işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi ile geleneksel öğrenme yöntemi açısındaki fark
- Tez No: 27062
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cooperative Learning, Peer Teaching, Achievement in Educational Sociology
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YÜKSEK Ö?RENİMDE E?İTİM SOSYOLOJİSİ DERSİNDE Ö?RENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISI AÇISINDAN İŞBİRLİ?İNE DAYALI Ö?RENME YÖNTEMİ İLE GELENEKSEL Ö?RENME YÖNTEMİ ARASINDAKİ FARK ERDEM, Levent Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Meral AKSU Temmuz, 1993, 50 sayfa Bu çalışmanın amacı yüksek öğrenimde eğitim sosyolojisi dersinde öğrencilerin akademik başarısı açısından işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi ile geleneksel öğrenme yöntemi arasındaki farkı araştırmaktır. Çalışmanın deneklerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Eğitimi, Matematik Eğitimi ve Fizik Eğitimi programlarında okumakta olan 81 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Bu çalışmada kullanılan araçlar araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. İlk araç Eğitim Sosyolojisi ders kitabındaki“Individual Abilities”ve“Family Social Position”konularının hedeflerini ölçen bir başarı testidir. îkinci araç öğrencilerin işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi ile ilgili düşüncelerini araştıran bir bilgi formudur. Ayrıca, işbirliğine dayalı öğrenme ve sınıfta yapılacak etkinliklere ilişkin kısa bilgiler veren açıklayıcı bir bildiri de hazırlanmıştır. Verileri analiz etmek için bağımsız gruplar için t-testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi ile geleneksel öğrenme yöntemleri arasında bilgi düzeyindeki hedeflere ulaşabilme açısından anlamlı bir fark yoktur. Bununla birlikte, analiz sonuçları göstermiştir ki işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi geleneksel öğrenme yöntemine oranla kavrama ve daha üst düzeydeki hedeflere ulaşmaaçısından istatistiksel olarak daha anlamlı ve olumlu sonuçlar vermiştir. Ayrıca sonuçlara göre işbirliğine dayalı öğrenme açısından kız öğrenciler ve erkek öğrenciler arasında bir basan farkı yoktur. Anahtar Sözcükler : İşbirliğine Dayalı Öğrenme, Birbirine Öğretme, Eğitim Sosyolojisinde Basan Bilim Dalı Sayısal Kodu: 222.10.00
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DIFFERENCE BETWEEN COOFEÎIATÎ¥E LEARNING METHOD AMD TRADITIONAL METHOD ON STUDENTS9 ACADEMIC ACHIEVEMENT m EPI7CATIONAL SOCIOLOGY COURSE AT HIGHER EDUCATION LE¥EL ERDEM, Levent M.S. in Educational Sciences Supervisor : Prof.Dr.Meral AKSU July, 1993, 50 pages The purpose of the study was to investigate the difference between cooperative learning method and traditional method on students' academic achievement in Educational Sociology course at higher education level. The subjects of the study were 81 second year students from Mathematics Education and Physics Education programs of Science Education Department at Middle East Technical University. The instruments of the study were prepared by the researcher. The first instrument was the achievement test measuring objectives of“Individual Abilities”and“Family Social Position”chapters from Educational Sociology course textbook. The second instrument was the opinionnaire which was developed to find out students' feelings toward cooperative learning method. An outline was prepared to give information about cooperative learning and cooperative learning activities. T-test for independent samples was utilized to analyze the data. The data analysis revealed that there is no significant difference between cooperative learning method and traditionalmethod in terms of achieving knowledge level objectives. The results also indicated that cooperative learning method has significant positive effects on achieving comprehension and above level objectives as compared with traditional method. The results further revealed that there is no significant difference between the achievement of female and male students according to cooperative learning method.