Matematik öğretmeni adaylarıyla bağlamsal öğrenme ve öğretme deneyiminin değerlendirilmesi
An evaluation of contextual teaching and learning experience with pre-service mathematics teachers
- Tez No: 270644
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Bağlamsal Öğrenme ve Öğretme, İlişkilendirme, Matematik Öğretmen Adayları, Gömülü Teori, Mathematics Education, Contextual Teaching and Learning, Connections, Pre-service Mathematics Teachers, Grounded Theory
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Dünya genelinde özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde eğitim alanında yeni yapılanmalar olmaktadır. Eğitim alanındaki bu yapılanmaların başarıya ulaşmasında, anlamlı ve gerçek hayatta kullanılabilen bir öğrenme ile bunun gerçekleşmesine yardımcı olan öğretimin önemi büyüktür. Bağlamsal öğrenme ve öğretme yaklaşımının, bu ihtiyacı karşılamaya yönelik önemli katkısı olacağı düşünülmektedir. Bağlamsal öğrenme ve öğretmeye yönelik çalışmalar incelendiğinde genelde başarıya odaklanıldığı ve bazı duyuşsal özelliklerin incelendiği fakat öğrenme sürecinde bilginin nasıl yapılandığına yönelik çalışmaların yetersiz kaldığı ve uygulamada yer alan süreçlerin yeterince yansıtılmadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, matematik öğretiminde bağlamsal öğrenme ve öğretme yaklaşımına göre tasarlanan öğrenme sürecindeki yansımaları, matematik bilginin yapılanması ve REACT stratejisine ilişkin süreçler bakımından öğrenen ve öğreten deneyimleri doğrultusunda inceleyerek, bu süreçlere ilişkin teori ve modeller ortaya koymaktır.Nitel yaklaşımının kullanıldığı bu araştırma, ?Matematik ve Hayat? dersini alan iki farklı şubede toplam 64 matematik öğretmeni adayı ile yürütülmüştür. Veri toplamak amacıyla, katılımcı gözlem, öğrenci günlükleri, öğrenme sürecini yansıtan öğrenci-öğrenci ya da araştırmacı-öğrenci diyalogları ve çalışma yaprakları kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi gömülü teori stratejisi kullanılarak yapılmıştır. Bunun için NVivo 8.0 programından faydalanılmıştır. Çalışmada öğretmen adaylarının yaşamış oldukları ilişkilendirme, tecrübe, uygulama, işbirliği ve transfer süreçleri değerlendirilmiştir. Her bir süreç ayrıntılı olarak incelenerek matematik bilginin yapılanması ve bu süreçlere etki eden faktörlerin ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Açık kodlamadan seçici kodlamaya uzanan nitel veri analizi süreci sonucunda ulaşılan teori ve buna ilişkin modeller ortaya konmuştur. Çalışmanın sonunda, ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak araştırmacılara ve eğitimcilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Educational reform efforts have been taken place all over the world; especially developing countries including Turkey. In order to these efforts to be successful, a meaningful and real-world connected learning and also an appropriate teaching which helps to realize this goal are very crucial. Contextual teaching and learning approach is believed to address many aspects of this issue. When related studies were examined, its effects on students? success and on affective constructs were found as the main research focus. In contrast, the literature related to knowledge construction in different processes was very limited and lacked reflecting an insight of the intervention processes of contextual teaching and learning. The purpose of this study is to develop models and theories by examining the reflections of the learning process that was designed in accordance with contextual teaching and learning approach in the directions of construction of mathematics knowledge and the processes of REACT strategy based on the learners? and the instructors? experiences.This study was conducted with 64 pre-service mathematics teachers in two different classes who were taking ?Mathematics and Life? course by using qualitative research approach. Participant observations, student journals, student-student and student-teacher discourses and activity sheets were employed to collect data. Qualitative data were analyzed based on grounded theory strategy by utilizing NVivo 8.0 software. In this study, practices of pre-service mathematics teachers with the processes including relating, experiencing, applying, cooperating, and transferring were evaluated. Each process was examined in detail in order to determine how mathematics knowledge is being constructed and what factors might affect these processes. A grounded theory and a related model were presented for each process mentioned above as a result of qualitative analysis from open coding toward selective coding. At the end of the study, recommendations based on the results of the study were also provided for researchers and educators.