Hicri Altıncı Asrın önde gelen müfessirleri ve Furkan Suresi örneğinde tefsir yöntemleri
Leading Quran interpreters of the Sixth Century (a.h) and their interpretation methods in the case of Surah al Furqan
  1. Tez No: 270811
  2. Yazar: BETÜL ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Furkan suresi, tefsir, Quran Kareem, The Holy Quran, Surah al Furqan, Al-Furqan, Quran Interpretation, Tafsir, Mufassirun
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kur'an-ı Kerim, gidilmesi istenen doğru yolu bulmaları ve bu yolda hayatlarını idame ettirmeleri için Allah'ın kullarına göndermiş olduğu kutsal kitabın adıdır. Bu kutsal kitap inişinden günümüze gelene kadar birçok ilim adamına araştırma konusu olmuş ve ayetlerinin tefsiri yapılmaya çalışılmıştır. Bunun bir örneği olarak tezimiz altıncı hicri asrın önde gelen müfessirlerinin yaşamları, Kur'an-ı yorumlarken izledikleri tefsir yöntemleri ve söz konusu müfessirlerin Furkan suresi hakkındaki tefsirlerinden oluşturmaktadır.Tezimizin konusu; Hicri altıncı asrın önde gelen müfessirleri ve Furkan suresi örneğinde tefsir yöntemleri' dir. Bu çalışmamız giriş, I. Bölüm ve II. Bölüm olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde söz konusu olan asrın genel özelliklerinden, siyasi durumundan ve ilmi çalışmalarından bahsettik. Birinci bölümde ise bu asırda yaşayan ve tezimizde yorumlarını karşılaştırmış olduğumuz Begavî, Zemahşerî, İbn Arabî, İbn ü'l-Cevzî, Fahreddin er-Razî ve Beyzavî'nin kısaca hayatları, eserleri ve Kur'an-ı tefsir ederken kullandıkları yöntemler hakkında bilgi verdik. İkinci ve son bölümde ise, Furkan suresine genel bir bakış ve bu suredeki bazı ayetlerin altı müfessir tarafından yapılan yorumlarının karşılaştırarak verdik.Tezimizin yapılmasındaki öncelikli amacımızı kendisine inananları ebedi hayatla müjdeleyen, küfre düşenleri şiddetli bir azap ile korkutan, hiçbir emsali ve dengi bulunmayan Yüce Allah'ın kelamını anlamaya doğru küçük bir adım atmak oluşturmaktadır. Bir diğer amacımız ise; bu amacımızla bağlantılı olarak altıncı asırda yaşamış olan müfessirlerin önde gelenlerini tanımak, bu müfessirlerin Kur'an-ı tefsir yöntemlerini ve varsa birbirleri arasındaki yorum farklılıklarını ortaya çıkarmak suretiyle Furkan suresi üzerinden konuyu işlemektir.
Özet (Çeviri)
Quran Kareem is the name of the holy book that Allah sent to human being as guidance for them to find the right way to be followed and to live accordingly. This holy book has been the research subject for many scientists and its verses has been tried to be interpreted since its messaging till today. As an example to those, this thesis studies the life of leading interpreters (Mufassir?n) of sixth century after Hijra (AH), the methods of the interpretation (Tafs?r) they followed in interpreting Quran and their interpretation of Surah al Furqan..The subject of our thesis is the leading Quran commentators of the sixth century AH and their interpretation methods in the case of Surah al Furqan. This study consists of three sections as introduction, section I and section II. In the introductory section, we analyzed the general characteristics, the political situation, and the scientific studies in that century. In the first section, we provided information about the brief life stories, authored books and methods of interpreting the Quran for interpreters Begavi, Al-Zamakhshari, Ibn Arabi, Ibn al-Javzi, Fakhr al-Din al-Razi, and Bayzavi, who lived in this century and of whom we compared interpretations. In the second and final section, we provided a general overview of Surah al Furqan and compared the interpretations of these six scientists for some verses in this chapter of Quran.The primary objective of our study was to take a small step towards understanding the Quran, the word of Allah, apprising believers with eternal life, frightening the unbelievers with drastic tormunt, and one that has neither any precedent nor any equivalent. Another objective, in conjunction with our primary objective, was to learn about the leading interpreters who lived in the sixth century, and to understand their methods of interpretation, and to discover any differences between their interpretation while studying the case of Surah al Furqan.