82/3 numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili(h.1085/m.1674-1675) transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of the number of 82/3 Kayseri Shari'a register
- Tez No: 270812
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kayseri, Şer'iyye Sicili, Ottoman, Kayseri, Shari'a Court Registry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Osmanlı tarihinin temel kaynaklarından olan Şer'iyye Sicilleri dava tutanakları olmanın yanı sıra yazıldığı dönemin sosyal, siyasi, iktisadi, dini bütün yönlerini yansıtan tarihi kaynaklardır. İşte bu sebeple çalışmış olduğumuz Kayseri Şer'iyye Sicilli'nde bulunan 235 adet belge günümüz Türkçesi'ne çevrilip değerlendirilmesi yapılmıştır.Çalışmamızın başında Osmanlı hukuku hakkında ana hatlarıyla bilgi verilip, Şer'iyye Sicillerinin ortaya çıkışı, tarihi gelişimi, önemi ve kapsadığı belgeleri ele alıp izah etmeye çalıştık. Belgeler transkribe edilirken dil yapısı bozulmadan günümüz harflerine aktarılmıştır.Aynı şekilde belgeler türlerine göre sınıflandırılmıştır.Bir başka bölümde ise belgeler alım-satım, miras-tereke, evlenme-boşanma, vâsi tayini gibi konularına göre sınıflandırılmıştır. Müslimler ile birlikte yaşayan gayr-i müslimler için bir asimile politikası uygulanmamış, kendi dinlerini muhafaza etmiş ve genel itibariyle de müslimlerle ilişkilerinin iyi olduğu tespit edilmiştir.Değerlendirme bölümünde ise belgeler; idâri, içtimâi ve iktisâdi yönden değerlendirilmiştir. Tezin sonunda yer alan ekler kısmında teze konu olan sicilin orjinali fotokopi yoluyla çoğaltılmış, bir nüshası verilmiştir.Tüm bu çalışmalar sonucunda, Kayseri'nin dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin idâri, sosyal ve ekonomik yönden H.1085-M.1674 yıllarına ışık tutabilecek bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Shari?a Court Records are the main sources of Ottoman Empire.These Shari'a Court Records as being the minutes of the trial period is written, as well as the social, political, economic, religious, historical sources, which are reflected in all aspects.That is why we have worked with the 235 documents in Kayseri Shari'a Court translated into Turkish and evaluation.In the beginning of our study about Ottoman law, it is given information about the main lines, the emergence of Shari'a Court Records, historical development, the importance of the document and take cover and tried to explain. While documents transcribe language structure has been transferred intact to the letter today. Likewise, the documents are classified by type. In another chapter of the study the documents, legacy-estate, marriage, divorce, guardianship issues, such as classified according to their determination.For the Muslims and non-Muslims who are living together there weren?t any assimilation policy, their religion has remained generally good relations with Muslims, as well as have been identified.In the evaluation of the study, the documents were assessed acording to administrative, social and economic aspects.At the end of the thesis, the shari?a court was copied from its original and a copy was given.As a result of all these works,Kayseri and the Ottoman Empire `s administrative, social and economic aspects that could shed light on H.1085-M.1674 year information has been obtained.